Merkez Bankasından dövize 3. müdahale | 10 Aralık 2021

TCMB'nin daha önce açıklamış olduğu üzere döviz kurlarında sağlıksız fiyatlanmaların oluşması nedeniyle Merkez Bankası bugün 3. kez doğrudan satış yöntemi kullandığını açıkladı.

Merkez Bankasından dövize 3. müdahale | 10 Aralık 2021

Merkez Bankasından Dövize Müdahale

Merkez Bankası'ndan daha öncesinden yapılan açıklamalarda 'Merkez, elindeki tüm araçları kullanır' vurgusu yapılmıştı. Merkez Bankası tarafından döviz kurlarına ilişkin piyasanın anbean takip edildiği de vurgulanmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) direk olarak döviz satış yöntemi ile yapmış olduğu üçüncü döviz müdahalesinde tutarın yaklaşık 500.000.000 dolar olduğu bilgisine ulaşıldı.

Ayrıca, piyasada oluşan likiditeye dönük olarak yapılan müdahalede, kurumsal ve yabancı yatırımcıların talebinin karşılandığı, bireysel yatırımcıların talebinin ise nispeten sınırlı kaldığı ifade ediliyor.

Dövize Yapılan Müdahaleler Faydalı Mı?

Merkez Bankası son 1 ay içerisinde dövize 3. kez müdahale etti. İlk iki müdahaleden sonuç alınamadıktan sonra bugün 3. kez müdahaleden sonra fiyatlarda bir miktar düşüş gözlemlendi. Diğer 2 müdahaleden ilki 1 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşti ve 650 milyon dolarlık bir döviz işlemi gerçekleştirildi. İlk müdahalenin ardından dolar fiyatları bir anda 1.5 TL değer kaybetmiş günü yüzde 3 ekside kapatan dolar ertesi 2 günde kayıplarını telafi etmişti. 

TCMB'den Dövize 2. Müdahale

Merkez Bankası ilk müdahaleden 2 gün sonra ikinci müdahale için kolları sıvadı ve yaklaşık 400 milyon dolarlık dövizi satışa konu haline getirdi ilk müdahalenin ardından nispeten daha etkisiz kalan ikinci müdahale sonrası döviz fiyatlarında çok büyük değişiklik meydana gelmedi.

TCMB'den Dövize 3. Müdahale

Merkez Banaksı 13.95 TL seviyesine gelen dolar kuruna son müdahaleyi bugün gerçekleştirdi ve 500.000.000 milyon dolarlık bir dövizi daha satışa konu etti. Bu müdahalenin ardından Dolar kuru 13,75 seviyelerine kadar geri çekilse bile satışa olan dövizlerin alım tarafından tamamı karşılanmasıyla birlikte tekrar 13,84 seviyesine tekrar yükseldi. Haftanın kapanış gününü 13.8425 TL ile yüzde 0,54 değer kazanarak tamamladı.

Etiketler