Döviz işlemlerinde kimlik ibrazı için Hazine açıklama yaptı

Döviz bürolarına yönelik tebliğe ilişkin iddialara yanıt olarak, "Uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması ile global düzenlemelere uyum dışında başka hiçbir amacı yoktur" denildi.

Döviz işlemlerinde kimlik ibrazı için Hazine açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı döviz bürolarında yapılan işlemlerde kimlik ibrazı ile alakalı bugün yapılan değişikliğe yönelik gündeme getirilen farklı anlamlar için açıklama yayınladı.

Bakanlığın sosyal ağ hesabından yayımlanan açıklama şu biçimde:

Bugün bazı basın yayın organlarında ve sosyal ağ mecralarında döviz bürolarına yönelik yetkili müesseseler tebliğine ilişkin gerçeği yansıtmayan ve gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı iddialara yer verildiği görülmüştür.

12.10.2021 tarihli 2018-32/45 sayılı tebliğ değişikliğine kadar, kambiyo mevzuatı çerçevesinde döviz alım satımında bir kimlik yükümlülüğü bulunmamakla beraber, önceden MASAK mevzuatı kasamın işlem tutarı veya birbiriyle bağlantılı birden çok işlemin toplam tutarı 75.000 TL’yi aşan işlemler ile vergi mevzuatı uyarınca 3.000 Amerika doları ya da eşitini aşan işlemlerde kimlik tespiti mecburiyeti bulunmaktaydı.

2018-32/45 sayılı Tebliğ’de yapılan değişiklik ile bir alt sınır olmaksızın döviz alım satım işlemlerinde kimlik tespiti mecburi hale getirilmiştir.

Ülkemizde bankalar ve sermaye piyasası aracı kuruluşları nezdinde gerçekleştirmiş olan işlemlerde olduğu gibi yetkili müesseseler sektöründeki tüm işlemlerin de kayıt altına alınması ve ayrıca sektörün global uygulamalar ile uyumlu hale getirilmesi hedeflenmiştir.

Söz konusu yeni uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması ile global düzenlemelere uyum dışında başka hiçbir amacı yoktur.

Tebliğ ile yapılan değişiklik, döviz piyasalarına ilişkin herhangi bir müdahaleyi kesinlikle içermemektedir. Düzenleme, yalnızca döviz bürolarının işleyişi ve kurumsallaşmasına yönelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak hazırlanmıştır.

Döviz işlemlerinde kimlik ibrazı için Hazine açıklama yaptı - Resim : 1

Etiketler