IEA: Hükümetlerin iklim değişikliği ile mücadele için verdikleri taahhütler yeterli değil

IEA tarafından yapılan açıklamada, hükümetlerin iklim değişikliği ile mücadele için verdikleri taahhütlerin yeterli olmadığı aktarıldı.

IEA: Hükümetlerin iklim değişikliği ile mücadele için verdikleri taahhütler yeterli değil

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) hükümetlerin iklim değişikliğiyle mücadele için verdikleri taahhütlerin Paris Anlaşması ile belirlenmiş hedeflerin yakalanması için yeterli olmadığını açıkladı.

IEA'nın hazırladığı rapora göre, hükümetlerin şu ana kadar verdikleri taahhütler tamamıyla uygulanırsa küresel sıcaklık 2021 yılına kadar 2,1 derece artacak ve Paris İklim Anlaşmasında beklenen artışın 1,5 derecede tutulması hedefi yakalanamayacak.

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, ''İklim değişikliği hedeflerine ulaşılabilmesi, 2050 yılında emisyonun nette sıfırlanması için temiz enerji projelerine ve altyapıya yatırımın önümüzdeki 10 yılda üç kattan fazla artması gerekiyor.'' şeklinde konuştu.

Dünya enerji talebinin 2020 yılında kaybettiği zeminin tamamını 2021'de geri kazanmasını bekleyen IEA, küresel enerji üretimiyle ilişkili karbon salınımının da bu yıl 1,2 trilyon ton artmasının ve 2020 yılında salgın ile ilişkili olarak gerçekleşen düşüşün üçte ikisinin geri alınmasının beklendiğini de belirtti.

Global petrol talebinin 2050 yılına kadar günlük 100 milyon varilin üzerine çıkma yolunda olduğunu aktaran IEA, küresel doğal gaz talebinin de 2030 yılında 2020'ye göre yüzde 15 büyümesini, talebin 2050'ye kadar tepe yapmamasını beklediklerini de aktardı. Küresel kömür talebinin de 2025 yılında tepe yapması ve 2050 yılına kadar yüzde 25 düşmesi öngörülüyor.

Etiketler