Doğuş Oto CEO'su : Araç fiyatları doların düştüğü kadar düşmeyecektir

Araç fiyatlarının giderek artış göstermesi araba alacak kişiler tarafından olumsuz olarak karşılanmaktadır. Hal böyle olunca popüler araç markası olan Doğuş Otomotiv tarafından açıklama geldi.

Doğuş Oto CEO'su : Araç fiyatları doların düştüğü kadar düşmeyecektir

Araç fiyatlarının giderek artış göstermesi araba alacak kişiler tarafından olumsuz olarak karşılanmaktadır. Hal böyle olunca popüler araç markası olan Doğuş Otomotiv tarafından açıklama geldi.

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olan Ali Bilaloğlu tarafından otomobil piyasasında olan gidişatı hakkında araç alacak kişileri üzecek açıklamalar yaptı. Otomobil fiyatlarının doların düştüğü kadar düşmeyeceğini belirten Bilaloğlu, 2022 yılında neler olacağının da ön görülmediğini söyledi.

Araç fiyatları bir anda düşmeyecek!

Araç fiyatları

Dünya genelinde baş gösteren çip krizi gibi sebeplerden dolayı büyük fiyat artışları yaşayan otomobiller, dövizin artış göstermesiyle beraber daha erişilmez noktaya gelmiştir. Son zamanlarda dolar kurunda yaşanan gerilemeyle beraber fiyatlar bir tık düşmüş olsa da otomobil fiyatları hala yüksek seviyelerde devam ediyor. Otomobil fiyatları döviz endeksli olduğundan dolayı hiçbir marka tarafından dövizde olan artış aniden fiyatlara yansıtılmadı. Böyle bir şey olsaydı eğer tüm satışların aniden duracağını belirten Bilaloğlu fiyatların düşüşüyle ilgili:

Döviz fiyatları düşerken markalar kendi stok politikasına göre fiyatlarını indirecektir. Elbette bunun farklı yöntemleri var. Döviz kurları %20 ile %30 oranında artarken otomobil fiyatları aynı anda artmıyorsa, döviz kuru düşerken fiyatların aynı oranda düşmeyeceği de bilinmektedir. Otomobil piyasasında etkili olan %80 ve üzeri ÖTV oranları araç satıcılarını etkilediği gibi alıcıları da etkilediğinden dolayı vergi sisteminin değişmesi gerektiğini söyleyen Bilaloğlu, ÖTV’de çağdaş, çevreci ve adaletli bir sistemin devreye girmesi gerektiğine değindi.

2022 yılında ne olacağı belli değil

Her yıl bir sonraki yılla ilgili ön görü sunan otomobil sektörü liderleri 2022 yılında ne olacağıyla ilgili henüz net bir şey söylemedi. Otomobil piyasasında Ekim ayına kadar araç alım satım talebinin güçlü olduğunu belirten Bilaloğlu, sonraki dönemde, faiz indirimi yaşanmasıyla beraber talebin düştüğünü söyledi. Otomotiv pazarını 2021 yılı bitene kadar 750 bin 800 bin adet aralığında kapatacağını belirten Bilaloğlu 2022 yılında beklentilerle ilgili belirsizliğe işaret etti.

Her geçen gün otomotiv pazarı büyüse de 2022 yılında neler olacağını ön göremediklerini belirten Bilaloğlu, piyasanın kaderini döviz kurlarının ve faiz oranlarının belirleyeceğine, son atılan adımları eğer stabil olarak atmazsak 2022 yılında pazarın 500 bin adetin bile altına inebileceğini söyledi.