Bankalarda mevduat ve kredi faizleri yükseldi

Türk Lirası'na destek veren adımların gelmesiyle bankalar, TL mevduat faizlerinde artırım yaptı. Yüksek fonlama maliyetleri kredi faizlerine de yansırken, bazı bankalarda KOBİ kredi faizleri yüzde 30'u aştı.

Bankalarda mevduat ve kredi faizleri yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Lirası'nı destekleyecek adımlarının ardından yıl sonunun yaklaşmasıyla bankalar TL mevduat faizlerini bu hafta -34 puan artırdı. Ayrıca fonlama maliyetleri yükselen bankalar, TCMB faiz indirimi ile beraber zaten düşmeyen kredi faizlerini daha da artırmaya karar verdi.

Bankalarda mevduat ve kredi faizleri yükseldi

Bankacılık kaynakları bu durumun, düşük politika faizi ortamında meydana gelen yüksek dolarizasyon ve Türk Lirası likidite sıkışıklığı döneminde, yılsonu yaklaşırken bankaların bilançolarını korumak için Türk Lirası'na daha yüksek faiz vermesi yarışı ve bunun sonucunda artan fonlama maliyetlerinin kredi faizlerine yansımasından kaynaklandığını belirtti. 

Bankalarda hem bilanço kapama döneminin yaklaşması hem de kur korumalı yeni ürünün devreye girmesi ile artan rekabetin, mevduat faiz oranlarını yüzde 20'nin üzerine taşırken, yükselen fonlama maliyetleri kredi faizlerini de etkiledi. Bazı bankalarda KOBİ kredi faizleri yüzde 30'un üzerine yükseldi. 

Bankacılık kaynakları tarafından verilen bilgiye göre, önceki hafta yüzde 17-18 olan mevduat faizleri geçtiğimiz hafta kademeli bir artış göstererek yüzde 20'yi aştı. Mevduat faizlerindeki artış bankaların kredi faizlerini de kademeli şekilde yukarı taşıdı. 

Bazı özel bankalarda yüzde 30'ü geçen kredi faizleri kamu bankalarında da Merkez Bankalarının yüzde 14 olan politika faizine karşılık oranları yukarı taşıdı. Bir bankacılık kaynağının verdiği bilgiye göre, ticari kredi faizleri yüzde 18-19'a kadar çıktı.

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve kumaş imalatına ilişkin 30 milyon euroluk yatırım planlayan Sadırlar Alliance Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Sadır, faiz oranlarının yüzde 22'den yüzde 27-28'lere kadar yükseldiğini belirtti. 

Etiketler