Otomobil fiyatları dövizden etkileniyor

Otomobil fiyatları dövizdeki düşüşten en çok etkilenenler arasında yer alıyor. Sıfır otomobillerin satışında da düşüş görülürken bu durumun ikinci el piyasasına olumlu yansıması bekleniyor.

Otomobil fiyatları dövizden etkileniyor

İkinci el araçların fiyatı düşecek mi, sıfır otomobillere zam gelir mi, otomobil fiyatları dolardan nasıl etkileniyor gibi sorular vatandaşların gündeminde yer alıyor. 

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamalardan sonra dövizde sert bir gerileme görüldü. Bu gerileme sıfır otomobil fiyatlarında yüzde 10 indirim olarak kendisini gösterirken, sıfır otomobildeki bu indirimlerin ikinci el otomobil piyasasına yansıması da bekleniyor. Galericiler, olumlu yansımayı gelecek günlerde göreceklerini, öngörülen düşüşün ise yüzde 20 civarında olacağını belirtiyorlar. 

Dövizdeki sert düşüş ikinci el otomobil piyasasını nasıl etkiler?

Otomobil fiyatlarında döviz etkisi... Dövizdeki düşüş sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek?

İkinci el otomobil piyasasının durma noktasına geldiğini belirten Demirhan Akkaya, yılın son ayının genelde durgun geçtiğini, vatandaşların dövizdeki oynaklık nedeniyle araç alıp satmak konusunda kararsız kaldıklarını söyledi. Dövizdeki sert düşüşün sıfır otomobillerde düşüşe yol açtığını da aktaran Akkaya, ikinci el piyasasında bu durumun daha olumlu etkileri olduğunu kaydetti. Akkaya'ya göre dövizdeki düşüş ikinci el otomobil fiyatlarına yüzde 10 civarında yansıyabilir:

''Bu durum ikinci el piyasasına da olumlu yönde yansıyacaktır. Bu yansımanın ise yüzde 10 civarında yansımasını bekliyorum. Döviz düşmeden önce ayda 5 araç satıyorduk. Şimdi ise döviz düştüğünden bu yana araç satamadık.”

“İkinci el otomobil piyasasına kademeli olarak indirim yansıyacaktır”

İkinci el otomobil piyasasının doğal olarak yavaşladığını aktaran galerici Halil Nişan da düşüşün nedenini dövizin bir anda gerilemesine bağlıyor. Dövizde artış yaşanırken piyasanın çok hareketli olduğuna değinen Halil Nişan, ''Şu an ise ortada bir panik var. Bu durgunluk bir iki ay sürecek gibi görünüyor. Şu anda kimsenin araç almak gibi bir telaşı yok. İkinci el otomobil piyasasına kademeli olarak indirim yansıyacaktır. Bu oran ise yüzde 20 civarında olacaktır.” dedi.

Etiketler