Doğalgaz kesintisi pazartesiye kadar uzatıldı!

Geçtiğimiz günlerde Irak'ın kestiği doğalgaz oranı ile oldukça zor durumda klamış olan sanayi ve fabrikalara kesintinin perşembe günü sona ereceği duyurulmuştu. Ancak kesinti pazartesi gününe kadar uzatılıp bir toplantı yapıldı. İşte detaylar...

Doğalgaz kesintisi pazartesiye kadar uzatıldı!

Sanayilerde bugün bitmesi gereken doğalgaz kesintisi pazartesi gününe kadar uzatıldı!

Türkiye İran’ın ihtiyacın en fazla arttığı dönemde gaz sevkiyatını durdurmasının şokunu halen üzerinden atamadı. Doğalgazdan sonra elektrik kesintilerinin gündeme gelmesi ülkeyi 20 yıldır yöneten iktidarın, elektrik üretimi ve doğalgaz tüketimi konusunda stratejik planlama yapmadığını ortaya çıkararak sanayilerde durumun ne olacağı merak konusu olmaya başladı. Sanayici ve ihracatçıdan sesler yükselmeye başlayınca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank önceki akşam sanayici ve ihracatçılarla online bir toplantı yaparak bazı kararları açıkladı. İş insanları “kesintilerin iflaslara yol açabileceği” uyarısını yaparken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise “Ne kadar gaz stokumuz var?” sorusuna yanıt veremedi ve suskunluğunu korudu. Buna ek olarak Cumhuriyet’in ulaştığı toplantı tutanaklarına göre Bakan Fatih Dönmez, kesintinin nedenini kuraklığa bağladığını ifade etti. Dönmez, bakanlık yetkililerinin arızayı yerinde incelediğini kaydederken soğukların bastırması nedeni ile 73 ilde gaz tüketiminin rekor düzeye yükseldiğini söyledi.

Sanayi bakanı Mustafa Varank açıkladı! 

Mustafa Varank toplantı sonrası yaptığı konuşmada şu cümleleri kullandı. “ Geçen yıl pandemi mücadelesiyle geçerken, bugün de hiç beklenmedik şekilde gaz kesintisiyle mücadele ediyoruz. Daha önce yaşanmamış bir durum olduğundan, biz de yeni deneyimliyoruz. Her ne kadar kısa süreli olsa da, aniden kesildiği için sıkıtılar getiriyor. Bu sıkıntıları hep beraber atlatmaya çalışacağız. Bunu bir pandemi gibi bir vaka olarak kabul etmek zorundayız. Ne kadar müdahale etsek de üretimde kesintiler yaşanacaktır. Özellikle, hammadde yoğun sektörlerde telafisi zor üretim sıkıntılarının engellenmesi için bu toplantıyı düzenledik. Bu yüzden özellikle fabrika bazında değil, bu süreci nasıl atlatılacağına dair sektörel çözüm önerileri rica ediyorum. Elbette bu soğuk günlerde sanayicinin elektriği kesmemeyi isterdik ama vatandaşın ev elektriğini kesemeyeceğimiz için fedakarlığı sanayicilere yüklemek zorunda kaldık.” İfadelerine yer verdi.