Dikkat! Doğalgaz kesintisi kapıda

Avrupa Birliği ülkelerinde bulunduğu doğalgaz kullanımında yüzdelik 15 oranında kesintiye gidilmesine hedefleyen bir önlem planını teklif etmek için hazırlanıyor.

Dikkat! Doğalgaz kesintisi kapıda

Avrupa Birliği Rusya’nın bir anda enerji tedariğini kesmesi endişeleri sebebi ile ülkelerin kullanım oranında gönüllü niteliğinde yüzdelik 15 oranında kesintiye gitmesini teklif etmek için hazırlık yapıyor.

Kuzey Akım riski

Avrupa Birliği’nin bu kış enerji kapsamında yaşayacak olduğu en büyük problemin güç jeneratörlerine yeterli ve endüstriyel fırınlara doğalgaz sağlamak olacağı değerlendirmeler arasında.

Bütçe Komisyonu’nda bulunan Johannes Hahn’ın Salı günü yapmış olduğu açıklama kapsamında; komisyonun sürdürdüğü çalışmaları Rusya’nın bu ayın başında bakım çalışmaları sebebi ile kapatılmış ola Kuzey Akım Boru Hattı’ndan tam kapasite olarak gaz akışını devam ettirmeyeceği üzerinde çalışmalar sürdürülüyor. Bakım çalışmalarına başlanmadan önce boru hattı yalnızca yüzde 40’lık bir oran kapasitesinde çalışıyordu.
Rusya tarafından yapılmış olan kesintiler toplamda 12 ülke etkisini altına alırken diğer bir yandan Almanya’nın doğalgaz için alarm durumu geçtiğimiz ay içerisinde ikinci seviye ulaşmasına sebep olmuştu.  Komisyonun detaylı bilgilerine göre Rusya’dan haziran ayı içerisinde gerçekleştirmiş olan akış 2016 2021 yıllarını ortalamasının yüzdelik olarak otuzundan azına denk geliyor.

Kuzey Akım riski
 
Konu ile ilgili bilgi sahibi olan diplomatların hazırladığı düzenleme de ayrıca ciddi bir sıkıntı yaşanması veya talep de ani bir artış durumunun yaşanması söz konusu olursa Komisyon Birliği’nin tamamında geçerli durumda olacak bir acil durum ilan etmesine izin verilebilecek bir yetki tanımlanacak.
 
Hazırlanmış olan düzenlemenin bütün ülkelerden onay alması gerekirken konu için bir araya gelecek enerji bakanlarının ancak önümüzdeki haftaya dek toplanabileceği dile getiriliyor.

Diplomatlarda konu ile ilgili yorumlarda bulundu

Bloomberg'e konuşan bu konu ile ilgili bilgisi bulunan üç AB diplomatının söylemlerine göre; alınacak olan önlemler, durumun kötüleşmesi ve beraberinde gönüllü kısıtlamaların tamamen yetersiz kalması halinde uygulanması zorunlu olacak. Bu durum içerisinde başka önlemler de alınacak.

“Kış için doğalgaz tasarrufu” kapsamında yapılan plana göre, komisyon soğutma ve ısıtmayı azaltmayı içeren adımların yanı sıra piyasa bazlı olacak önlemleri de önermeyi planlıyor.

Etiketler