Cuma günü nasıl geçti? Kur farklı iPhone fiyatlarına nasıl yansıdı? Black Friday için ciro beklentisi ne kadar?

Bu hafta kur dalgalanması nedeniyle satışlarını durduran Apple, Cuma günü fiyatları güncelleyerek satışlara tekrar başladı ve hatta kur farkı temizleme bezine bile yansıdı. Öte yandan yükselen kur sonrasında Black Friday indirimleri vatandaşın gündemindeydi.

Cuma günü nasıl geçti? Kur farklı iPhone fiyatlarına nasıl yansıdı? Black Friday için ciro beklentisi ne kadar?

Apple satışları tekrar başladı, fiyatlar zamlandı

Salı günü kurlarda yaşanan dalgalanmanın ardından Apple Türkiye, bütün ürünlerinde satışı kısa süreliğine durdurmuştu. Konuya yönelik herhangi bir açıklamada bulunmayan Apple, bir önceki fiyat listesini revize ederek ürünlerini tekrar satışa sundu. Türk Lirası'nın değer kaybettiği son günlerde Apple'ın meşhur temizleme bezi de dahil olmak üzere tüm ürünleri değerlendi ve daha önce 200 TL'den satılan temizleme bezinin mevcut fiyatı 249 TL oldu.

Apple Türkiye'nin resmi web sitesinde yayınlanan yeni fiyat listesine göre iPhone 13 serisinin başlangıç fiyatı 13.999 TL oldu. Zamlar iPhone 12, iPhone 11 ve iPhone SE gibi modellere de yansıdı.  En düşük fiyatlı iPhone 12 mini 12 bin 999 TL’den satışa çıkarken, iPhone 11’in başlangıç fiyatı 10 bin 99 TL oldu.

Güncel fiyatları haberimizden öğrenebilirsiniz:

e-İmza’nın kimlik kartlarına ne zaman yükleneceği duyuruldu 

Gelişen teknoloji ile beraber kimlik kartlarında da dijitalleşme gidiliyor. Bir ay içerisinde e-imza'nın da kimliklere yükleneceği açıklandı. Webtekno tarafından yapılan bir habere göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda birtakım açıklamalar yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kimlik kartına e-İmza’nın yüklemesine bir ay içinde başlıyoruz. e-İmza ile de vatandaşlarımıza yepyeni bir kolaylık sunacağız.'' ifadelerine yer verdi. Bu yeni özellik ile resmi işlemler ve evraklarda kolaylık adına önemli bir adım atılmış olacak.

Bu durumda güvenlik konusu insanların aklına takılmaya başladı. Verilen bilgilere göre, kimliğin çalınması veya kaybolması gibi durumlarda karta tanımlanan e-İmza da geçerliliğini kaybedecek.

Spotify, Netflix Hub’ı duyurdu

Netflix'in orijinal yapımlarının müzikleri ve podcastleri zaten Spotify'da vardı ancak artık Spotify'ın bir Netflix bölümü var. Yeni özellikle beraber Spotify'da bulunan bütün Netflix içerikleri beraber sergilenecek.

Netlix köşesinde; La Casa De Papel, Narcos: Mexico, Outer Banks, Squid Game, tick, tick … Boom!, Cowboy Bebop gibi dizi ve filmlerden çalma listeleri ve müzikleri yer alıyor. Öte yandan; Okay, Now Listen, Netflix Is A Daily Joke, 10/10 Could Recommend ve The Crown: The Official Podcast gibi içerikler de yer alıyor.

Black Friday ve Siber Pazartesi için beklenen ciro: 50 milyar TL

TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, Black Friday ve Siber Pazartesi için Türkiye geneli e-ticaret sektörü ciro beklentilerinin 50 milyar TL olduğunu söyledi. Uçak bileti ve araç kiralama gibi iç turizme yönelik kategorilerde bu dönem içinde yükseliş beklediklerini belirten Çiğdemli, “Tekstil ve elektronikte ise stok sıkıntısı nedeniyle indirimler daha az olabilir.” dedi.

Hangi kategorilerden talep bekleniyor?

TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“E-ticarette indirim kampanyalarının yoğunlaştığı Kasım-Aralık ayı için Türkiye geneli toplam e-ticaret ciro beklentimiz 120 milyar TL civarında. Black Friday ve Siber Pazartesi özelinde ise beklentimiz 50 milyar TL. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılının ilk 6 ayında e-ticaret hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 75’lik artışla 161 milyar TL olarak gerçekleşti. 2020 başında e-ticaret yapan işletme sayısı 60 binlerdeyken, bugün bu rakam 300 binlere ulaşmış durumda. 2021 sonunda Türkiye geneli e-ticaret hacminin 450 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllardaki online satış istatistikleri, en yüksek ciro rakamlarına, indirim kampanyalarının olduğu Kasım ayı ile yeni yıl kampanyalarının olduğu Aralık ayında ulaşıldığını gösteriyor. İşletmeler yıl içinde online kanallar üzerinden yaptıkları cironun ortalama dörtte 1’ini yılın son iki ayındaki kampanya dönemlerinde gerçekleştiriyor. Tüm bu veriler ışığında baktığımızda, bu yılın e-ticaret büyüme rakamlarını da göz önünde bulundurduğumuzda, Black Friday ve Siber Pazartesi özelinde Türkiye geneli ciro beklentimiz 50 milyar TL. Giyim, moda, tekstil, ayakkabı, mobilya, ev tekstili, ev eşyası, elektronik, spor malzemeleri, doğal gıda, doğal kozmetik gibi kategorilerde daha çok talep bekleniyor. Uçak bileti ve araç kiralama gibi iç turizme yönelik kategorilerde bu dönem içinde yükseliş bekleniyor. Tekstil ve elektronikte ise stok sıkıntısı nedeniyle indirimler daha az olabilir.”

Etiketler