Çin'in Rusya'dan kömür ithalatı zirveye ulaştı

Çin'in Rusya'dan yaptığı kömür ithalatı son beş yılın en yüksek seviyesine geldi. Rusya'dan indirimli kömür satın alınması ve Avrupa ülkelerinin yaptırımı sonrası kömür ithalatı yüzde 14 seviyesinde artış gösterdi.

Çin'in Rusya'dan kömür ithalatı zirveye ulaştı

Çin'in Rusya üzerinden yaptığı kömür ithalatı son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin tarafından Rusya'dan indirimli kömür alınmasıyla ve Avrupa'nın Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle uygulanan yaptırımların ardından kömür ithalatı seviyesi yükseldi. Kömür ithalatı temmuz ayında 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 14 oranına ulaştı ve son beş yılın en yüksek seviyesine geldi.

Çin'in Rusya üzerinden yaptığı kömür alımı son yılların en yüksek seviyesinde

Gümrük Genel İdaresi'nin geçen günlerde açıkladığı verilere göre, Çin, geçtiğimiz ay Rusya'dan 7.42 milyon ton kömür ithal etti. Bahsedilen rakam, geçtiğimiz haziran ayında 6.12 milyon ton olarak kaydedildi. 2021 temmuz ayında ise 6.49 milyon ton alım gerçekleşmişti.

Avrupa'dan gelen yaptırımlar sonucu, Çin ve Hindistan gibi alıcı olan ülkelerin karşısında hedef haline gelen Rusya, büyük bir indirim ile satış gerçekleştirdi.

Isıl değeri 5,500 kilokalori (kcal) olan Rus termal kömürü, geçen ayın sonlarına doğru maliyet ve navlun bazında tonu 150 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Aynı kalitede olan Avustralya'nın Newcastle kömürü, ton başına 210 dolardan fazla olduğu belirtildi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler