Avrupa'nın enerji krizine karşı aldığı önlemler

Rusya'nın gaz akışını azaltması sonrasında Avrupa ilginç önlemlere imza attı. Hükümetler enerji tüketimini azaltmak için vatandaşlarına “Işığı kapat, klimayı açma, soğuk duş al ve hızını azalt” uyarısı yaptı.

Avrupa'nın enerji krizine karşı aldığı önlemler

Rusya'nın gaz akışı seviyesini düşürmesi karşısında Avrupa ülkeleri kış öncesi enerji krizi endişesiyle oldukça ilginç önlemler almaya devam ediyor. Gazprom'un Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatını gerçekleştirdiği Kuzey Akım 1 boru hattının kapasitesini yüzde 20 seviyesine düşürmesinin ardından tüketimlerini yüzde 15 azaltma kararı alan Avrupa ülkeleri vatandaşları uyardı.

Enerji krizine karşı soğuk suyla yıkanın uyarısı

Almanya'nın Hannover şehri, kamu binaları, yüzme havuzları, spor salonlarında sıcak suyu kestiği açıklandı. Enerji tasarrufu için halka açık çeşmeler kapatılmaya başladı, belediye binası ve müzeler gibi büyük binalarda gece ışıkları bundan sonra yanmayacak. Kamu binalarında her yıl nisan ayından eylül ayına kadar ısıtma yapılmayacak. Aşağı Saksonya'da belediye binaları sadece 1 Ekim-31 Mart tarihleri arasında 20 dereceden fazla olmayacak şekilde ısıtılacak. Fanlı ısıtıcı ve mobil klima kullanmak yasak olduğu belirtildi. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck bir ay önce vatandaşlara "duş yapma süresini kısa tutun" demişti.

200 binaya ışık kısıtlaması

Berlin'de 200 yapı için gece ışıklandırma yapılmayacak. Baden-Württemberg'de ofislerde ısı 18 derece olacak şeklinde karar aldı. Çok sıcak günler dışında klima çalıştırılmayacak. fransa

Fransa'da dükkan kapısı uyarısı

Klimalı dükkânlara 'kapıları kapalı tutun' dendi. Kapısını kapatmayana 750 euro para cezası kesilecek. Tren istasyonları ve havaalanları dışında her yerde 01:00 ile 06:00 saatleri arasında ışıklı reklam yasaklandı. Bu yasağa uymayana 1.500 euro ceza uygulanacak. Kamu binalarında televizyonlar da kapanacak.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler