Çimento fiyatları, 1 Ocak itibarıyla yüzde 20 artıyor

İnşaat sektöründe 'pahalı çimento' krizi devam ediyor. Döviz kurlarının gerilemesiyle indirim beklentisi oluşmuştu. Fakat son gelen haberlere göre çimento fiyatları 1 Ocak'tan itibaren yüzde 20 zamlanıyor.

Çimento fiyatları, 1 Ocak itibarıyla yüzde 20 artıyor

Döviz kurlarındaki geri çekilme ile beraber her alanda indirim talebi ortaya çıksa da konut maliyetlerinde artış sürüyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çimentonun ocak ayında zamlanacağını açıkladı.

Bir süre önce müteahhitler, çimento fiyatlarında fahiş artışlar olduğu iddiasıyla grev yapmış ve fiyatlarda durulma olunca grevlerine son vermişlerdi. Yine bu dönemde Rekabet Kurumu da konu hakkında soruşturma başlatmıştı.

Tellioğlu, soruşturmanın yedi aydır devam ettiğini söyleyerek şunları ekledi:
 
“Bugün, beton firmalarına çimento fiyatlarında yüzde 20 artış yapılacağı duyurulmuş. Halen çimentonun tonu ortalama 500 TL, bu artışla 600 TL’ye çıkacak. Çimentonun maliyetinde büyük oranda yerli girdi var, bu zam niye?”

Çimento fiyatları, 1 Ocak itibarıyla yüzde 20 artıyor - Resim : 2

Müteahhitler öte yandan, artan maliyetler sebebiyle kamu projeleri yapan firmalar için fiyat farkı ya da sözleşme feshetme hakkı istiyorlar. Aksi halde bu firmaların iflas edeceğini söyleyen Tellioğlu, '' “Firma batacak, işçiler işsiz kalacak. Sonra kamu yarım kalan projeyi iki katı maliyetle tamamlayacak, herkes zarar edecek.'' ifadelerini kullandı. 

Daha önce çimento maliyetlerindeki en büyük payın enerji giderleri olduğunu ve çimentonun birinci sınıf bir inşaatın toplam maliyeti içerisindeki payının yüzde 3 olduğunu aktaran Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası da zam haberlerine yönelik soruları yanıtlamadı.