Borç bitmeden TOKİ kiraya verilir mi? TOKİ satılır mı?

TOKİ başvurusu yapan kişiler tarafından en sık araştırılan konulardan biri de borç bitmeden TOKİ kiraya verilir mi? TOKİ satılır mı? sorusu oldu. İşte, detaylar…

Borç bitmeden TOKİ kiraya verilir mi? TOKİ satılır mı?

TOKİ satın almak için başvuru yapan kişiler toplamda 20 yıl boyunca ödeme yapacak. Ödeme süresi boyunca ise evlerin kiraya verilip verilmeyeceğiyle ilgili ya da evlerin satılıp satılmayacağı ile ilgili araştırma yapmaktadır. TOKİ ilk ödemesini yapıp ta almaya hak kazandıktan ve sözleşmeyi imzaladıktan sonra ödemeler başlayacak. Peki, ödeme yaparken TOKİ kiraya verilir mi?

Türkiye’nin en büyük konut projesine başvurular iki gün önce başladı. İki gün geçmesine rağmen milyonlarca kişi tarafından başvuru yapıldı. Başvuru yapan kişiler tarafından TOKi evlerinin kiraya verilip verilmeyeceği araştırılmaya başlandı. Milyonlarca kişinin başvuru yaptığı evlerle ilgili detaylar gelmeye başladı.

TOKİ kiraya verilir mi?

TOKİ kiraya verilir mi? sorusu özellikle TOKİ’yi almış ama ödeyecek gücü olmayan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Konuyla ilgili açıklamayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yapıldı. Murat Kurum, TOKİ evlerinin kiraya verileceğini söylerken devredilemeyeceğine değildi. Kurum tarafından:

"Proje, TC vatandaşı olan herkes başvurabilir. TC vatandaşı olmuş, üzerinde evi olmayan herkes başvurabilir. Vatandaşlık alabilmesi için de evi olması gerekiyorsa, sonradan vatandaş olanlar konuya dahil gözükmüyor. Borcu bitmeden konutları devredemez, satamazlar. Kiraya vermesinde bir engel söz konusu değil. Sosyal konut projelerinde devir hakkı yok. Tespit halinde konuta el koyarız. Biz evi olmayanlara ev alma imkanı sunuyoruz" dedi.

TOKİ

Borcu bitmeden TOKİ satılır mı?

TOKİ eğer size çıktıysa borcu bitmeden devredilemeyeceği bakan tarafından açıklandı. Sosyal konut projelerinde devir hakkı olmadığı öyle bir şey tespit edildiğinde de konuta el koyulacağı belirlendi. 

TOKİ aylık ödemeleri ne kadar?

TOKİ aylık ödemeleri alınan eve göre değişiklik göstermektedir. Yani 2+1 ev alacaksanız bu evin tutarı 608 bin TL ise, 60 bin TL peşinat vermeniz ve aylık da 2280 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer 3+1 ev alacaksanız bu evin fiyatı da 850 bin TL ise 85 bin TL peşinat vermeniz ve aylık da 3187 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Başvuru bedeli 500 TL olmakla beraber TOKİ kurası sonucu çıkmayan kişilere ödeme tekrar yapılmaktadır.