Çiftçiler mağdur! Zirai ilacın litresi 320 TL oldu

Çiftçiler için tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Çiftçinin ağır maliyetlere maruz kalmasından ötürü üretim giderek düşmekle beraber ithalatta artış gösteriyor. Çiftçiler mağdur! Zirai ilacın litresi 320 TL oldu

Çiftçiler mağdur! Zirai ilacın litresi 320 TL oldu

Çiftçilerin maddi yönden zorlanması her geçen gün artış gösteriyor. Üretimin giderek düşerek ithalatın artması tarımda tehlike çanlarının da çaldığının habercisi oluyor. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere tarafından yapılan açıklamada AKP’nin çiftçiye zulüm tablosu diyerek gübre, tohum, yem ve ilaç fiyatlarını kalem kalem yazdı. Hal böyle olunca da çiftçinin durumu ortaya çıktı.

Bir yılda gübre fiyatında %53 oranında, yem fiyatında ise %170 oranında artış yaşandı. Ayrıca buğday tohumunun fiyatı 3.5 liradan 10.5 liraya yükselirken, besi yemi fiyatı %83, süt yemi fiyatı %97, yumurta yemi fiyatı ise %169 artış gösterdi. Zirai ilacın litesi bir yıl önce 125 TL iken şimdi 320 TL’ye yükselmesi çiftçinin zorlanmasına yetti.

Çiftçinin borcu

Çiftçinin borcu 224 milyar TL’yi geçti

2007 yılından bu ana dek çiftçiye verilmesi planlanan tarımsal desteklerin düzenli olarak verilmemesi çiftçinin zorlanmasına neden olurken 2007 yılından beri verilecek olan desteğin toplamının 272 milyar TL olduğu ortaya çıktı. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere tarafından yapılan açıklamada çiftçinin bankalara borcunun da 224 milyar TL’yi geçtiği açıklanırken, 1 milyon 336 bin hektar tarım arazisine de rehin konulduğunu açıkladı. Üretimin her gün azalırken, dışa bağlılığın arttığını belirten Tutdere, üreticinin dayanacak gücünün kalmadığını açıkladı. Bitkisel üretimde ve hayvancılıkta yaşanan maliyet artışlarını düşürecek herhangi bir önlem alınmaması çiftçinin de tarımı bırakmasına ve ithalata yönelmesine neden oluyor.