Bugün piyasaların odağında TCMB Yatırımcı Toplantısı olacak

Bugün yurt içinde önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında Euro Bölgesi üretici fiyatları öne çıkacak.

Bugün piyasaların odağında TCMB Yatırımcı Toplantısı olacak

Dolar/TL paritesinde dün gece yeni zirvenin görülmesinin ardından bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yatırımcılarla yapacağı toplantı piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Önemli satır başları:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece TRT'de katıldığı programda, enflasyon ile büyüme arasındaki bağlantıya ilişkin olarak gelen bir soru üzerine şunları söyledi:

"O bağlantıyı direkt olarak burada bu şekilde kuramayız. Yani bu konuda ben yine aynı iddianın peşindeyim. Hatta bugün de Merkez Bankası Başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de yani temmuz - ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Çünkü faiz yükünü yatırımların ve maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine inşallah girmiş olacağız. Çünkü bütün mesele o maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır."

Açıklamanın ardından dolar/TL paritesi Asya piyasasında 8,8122 ile tarihi zirvesini gördü.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, Fed'in yüzde 2 enflasyon ve maksimum istihdam hedeflerinden hala uzak olduğunu, fakat hedeflere doğru ilerlemeyi sürdürdüğünü aktardı.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın bu yıl yüzde 3,4 - 3,7 arasında büyümesini beklediğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısına acil kullanım onayı verdi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu üyesi Seiji Adachi, pandemiden sonraki süreçte, Japonya'da enflasyonun canlandığının görülebileceğini söyledi.

Yurt içinde öne çıkan veriler:

14.00 - Veri bakımından yurt içini sakin bir gün beklerken, öne çıkan tek veri TCMB finans dışı firma net döviz pozisyonu olacak.

TCMB'nin programlı "Yatırımcı Toplantıları" kapsamında haziran ayı toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. TCMB yetkilileri saat 14.00 - 16.00 arasında telekonferans yöntemiyle yatırımcıların sorularını cevaplayacaklar.

11.00 - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, "BDT ülkeleri ve Türkiye'de İslami Finansman ve Sukuk piyasalarında Sürdürülebilir Kalkınma için Etkin Araçlar" konulu webinarı 11.00-14.00 arasında düzenleyecek.

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi görüşülecek.

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

11.30 - Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mayıs ayı dış ticaret rakamlarını, basın toplantısı gerçekleştirerek açıklayacak.

14.00 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, üçüncü Türk - Alman Enerji Forumu'na videokonferans yoluyla katılacak.

Yurt dışı gündem maddeleri: 

ABD'de;

14.00 - MBA mortgage endeksi,

17.30 - Dallas Fed Teksas Hizmet Sektörü Aktivite Endeksi verileri açıklanacak.

09.00 - İngiltere'de mortgage ve tüketici kredileri,

12.00 - Euro Bölgesi'nde üretici fiyatları Avrupa tarafında takip edilecek veriler olarak takvimde yer alıyor.

İngiltere 10 ve 25 yıl vadeli, Almanya 5 yıl vadeli ihaleler düzenleyecek.

19.00 - Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker konuşma yapacak yetkililer arasında bulunuyor.

21.00 - ABD'de 'Bej Kitap (Beige Book)' raporu yayınlanacak.

Etiketler