Bu kez zam haberi değil: Et ve süt fiyatlarında yükseliş duracak!

Son zamanlarda et ve süt fiyatlarına gelen zamlardan sonra hemen herkes tekrar zam gelecek mi diye araştırmaya başladı. Gelen bir habere göre bu kez zam haberi değil de yükselişi durduracak adım geldi.

Bu kez zam haberi değil:  Et ve süt fiyatlarında yükseliş duracak!

Gıda ve Tarımsal Ürün Komitesi et ve süt ürünlerinde yükselişi durduracak bir adım atmak için harekete geçti. Komite tarafından yürütülecek çalışma da tarladan sofraya kadar tüm aşamalar analiz edilip gereken tedbirler alınacak. Üreticinin maliyetleri arttığı için fiyatlara gelen zamların durdurulması için Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından uygun fiyatlı arpa ve mısır satışı yapılacak.

 Kış mevsiminden önce gıda fiyatlarının denetimini artırmak ve kontrol etmek adına Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi bir kez daha toplandı. Başta çiğ süt ve kırmızı et olmak üzere yurt içi ve yurt dışı arz ve fiyatlarıyla ilgili gelişmeler konuşuldu. Üretici ve hal fiyatlarıyla arasındaki farkın sebebi araştırıldıktan sonra yeni adımlar atıldı. Alınan kararlar kapsamında gıda ve tarımsal ürünlerin arz ve talep durumu, fire oranı, lojistik süreci ve fiyat gelişmeleri dikkate alınarak çalışmalar yapılacak.

Maliyetler en aza inecek!

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik tarafından alınan karar kapsamında maliyetlerin en aza indirildiği belirtilerek açıklama yapıldı. Yapılan açıklama kapsamında:

“Meyve, sebze, et, süt ve ürünlerinde kısacası gıdada üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı, mevsimsel olarak değişiklik göstermekle beraber özellikle kış aylarında 7-8 katlara kadar çıkıyor. Ülkemizde üretici örgütlerinin güçlü olmaması sebebiyle oluşan boşluğu aracılar dolduruyor. Nakliye, ambalaj, lojistik, kar marjı, rüsum, komisyon gibi giderlerin yanı sıra fire gibi giderler tüketiciye sunulan ürünün fiyatında etkisi olmakla beraber makasın açılmasında simsar, tüccar, pazarcı gibi aracıların sayısının fazla olması, kar marjlarının yüksek olması etkili oluyor. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin ‘Tarladan sofraya kadar tüm aşamaların analiz edilmesi’ kararı bu çerçevede oldukça isabetli bir karar oldu. Yapılacak köklü çözümler, tüketiciye sunulan ürün fiyatlarında düşüşü sağlayacaktır. Diğer taraftan, Gıda Komitesince alınan uygun arpa ve mısır satışı kararı elbette yetiştiricinin girdi maliyetlerine olumlu yansıyacak ve beklenen düşüş sağlanabilecektir” denildi.

Et ve süt fiyatları

Et ve süt fiyatları düşecek!

Alınan kararlar kapsamında et ve süt fiyatlarında düşüş olacağıyla ilgili de açıklama yapan Nihat Çelik:

“Komitenin aldığı bu karar, meyve-sebze ürünlerinin yanı sıra et, süt ve ürünlerinde de market ve kasap fiyatlarında kısmi bir düşüşe neden olabilir. Ancak denetim mekanizmalarının aktif olarak hayata geçirilerek market ve kasaplardaki fiyat değişimleri mutlaka mercek altına alınması gerekiyor. Tüm zorluklara rağmen bizim üretmede bir sorunumuz yok. Dün olduğu gibi bugün de yarınlarda da rafları ürünsüz bırakmayız” dedi.