Borsa Terimleri | Güncel Borsa Terimleri ve Anlamları

Yeni başlayanlar için borsa terimleri 2022 yılında borsa oyuncularının, borsa terimleri ve anlamları nelerdir? Borsada hangi kısaltmalar ne anlama gelir?  Borsa grafik terimleri nelerdir? ve kripto borsa terimleri ve anlamları gibi borsa sözlüğü olarak nitelendireceğimiz terimleri merak etmektedir.

Borsa Terimleri | Güncel Borsa Terimleri ve Anlamları

Borsa terimleri nedir? ve Borsa terimleri ve anlamları nedir? Borsaya yeni başlayanların konuya hâkim olabilmek adına öncelikle cevabını aradığı sorulardır. Bunun yanı sıra kripto borsa terimleri ve borsa grafik terimleri üzerinde de sıklıkla araştırmaların yapıldığını görmekteyiz. Yeni başlayanların özellikle borsa terimlerinde yapılan kısaltmalar üzerinde de bir hayli araştırma yaptığını bilmekteyiz.

Borsa terimleri oldukça zengin kavramlara ve sayıya sahiptir. Borsaya başlamak isteyen birçok kişinin bu terimleri gördüğünde kaygı ile yaklaşımda bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak belirli düzeyde işlem gerçekleştirmeye başladıktan sonra bu kaygının yenildiğini ve özgüvenli bir şekilde hareket edildiği de açıktır. ,

Yeni başlayanlar için borsa terimleri konusunun oldukça sıkıcı göründüğünü söylemek mümkündür. Çünkü bilinmeyen bir terimin hayal edilmesi ve nasıl kullanılacağı sizlerin kafasını bayağı kurcalamaktadır. Kolaylık olması açısından terimlerin derinine inmeyerek kısa ve öz bir şekilde sizlere aktarmaya çalışacağız. Eğer borsa üzerinde tam bir hâkimiyet yakalamak istiyorsanız, sizlerde sabırlı bir şekilde bu terimleri öğrenebilirsiniz. Bunu sağlarken zaman yaymanız, teorik bilgileri borsa üzerinde pratiğe dökmeniz oldukça önemlidir.

Ayrıca borsada yapılan kısaltmalar ve anlamları ile kripto borsa dünyasına ait terimleri de yazımızda görebilmeniz mümkündür. Sizlere 3 konu başlığında en çok merak edilen terimleri paylaşacağız. Peki, borsa terimleri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.

Konu 1: En çok kullanılan ve ön plana çıkan borsa terimleri ile ilgili bilgiler.

Yeni Başlayanlar İçin Borsa Terimleri 2022

borsa terimleri nedir

Yeni başlayanlar için borsa terimleri 2022 yılında karşılaşabileceğiniz en güncel terimlerden derlenerek sizlere sunulmuştur. Leverage (Kaldıraç), Halka Arz, Margin (Kenar), Order (Emir Sipariş) ve Arbitraj gibi borsa terimleri başta olmak üzere pek çok borsa terimi ve anlamlarını sizlerle paylaşacağız.  Ancak bilgileri vermeden önce başlıca kullanılan 10 borsa terimini sizlere listeleyelim.

  1. Arbitraj
  2. Bid
  3. Endeks
  4. Limit Emri
  5. Direnç
  6. Leverage (Kaldıraç)
  7. Broker
  8. Day Trading (Günlük İşlem)
  9. Açığa Satış
  10. Destek

Öneri: Belirtmiş olduğumuz borsa terimleri, borsa üzerinde yapacağınız işlemlerde genellikle ilk karşınıza çıkan terimlerdir. Bu terimlerin öncelikle teorik anlamını öğrenip sonrasında ise pratiğe dökmeniz sizlere fayda sağlayacaktır.

En Güncel Borsa Terimleri | Borsa Sözlüğü

Güncel Borsa Terimleri

Güncel borsa terimleri, borsa üzerinde yapılan yeni işlemler neticesinde ön plana çıkmıştır. Özellikle son dönemlerde karşımıza çıkan ekonomik dalgalanmalar ile birlikte karşımıza pek çok yeni borsa teriminin çıktığını söylemek mümkündür. Borsa sözlüğü oluşturamasak da ön plana çıkan ver merak edilen borsa terimleri ve anlamları ile ilgili bilgileri sizlere açıklayalım.

1- Arbitraj

Arbitraj, edinilen hisse senetlerinin farklı pazarlarda farklı fiyatlara güvenli alış ve satış işlemini ifade eder.

Örneklendirecek olursa “A” hissesinin bir piyasadan 5 TL’ye alınıp, 7 TL’ye işlem gören bir piyasada alış ve satışının gerçekleştirilmesi arbitraj olarak adlandırılmaktadır.

2- Bid (Teklif)

Bid yani teklif edinilmek istenilen ticari mal ve kıymetli evraklar başına ödenilmek istenen para tutarını ifade etmektedir.  

Bid, satışa konulan hisse senedinin, hisse başına talep edilmiş olduğu satış fiyatı ile birlikte dengelenmektedir.

3- Endeks

Endeks, borsada işlem gören ticari mal ve kıymetli evrakların bütünsel ve sektörsel olarak performansının değerlendirilmesi ile oluşturulan bir veri bütünüdür.

Borsa endeksleri temel olarak ticari mal ve kıymetli evrakların fiyat hareketleri baz alınarak belirlenmektedir.

4- Limit Emri

Limit emri, alış ve satış işlemlerine yönelik olarak getirilen fiyat sınırlamasıdır. Borsa üzerinde en çok karşılaşılan terim olduğunu söylemek mümkündür.

Limit emrinde, alış işlemi yaparken girilen fiyat veya daha düşüğü tercih edilirken, satış işleminde tam tersi girilen fiyat ya da daha yükseği üzerine emir oluşturulmaktadır.

5- Direnç

Direnç, borsada yükselen fiyat grafiği üzerinde geçmeyi zorlandığı ya da zorlanacağı seviye olarak ifade edilmektedir.

Direncin kırılması terimi ise fiyatın geçmeyi zorlandığı ya da zorlanacağı seviyenin üstüne çıkması anlamına gelmektedir.

6- Leverage (Kaldıraç)

Leverage yani kaldıraç, kârın artırılması için broker yani komisyonculardan alınan ödünç hisse senedir işlemidir.

Kaldıraç işleminin içerisinde belirli riskleri barındırdığını söyleyelim. Çünkü ödünç alınan hisse senetlerini daha yüksek fiyattan satıp aradaki farktan kâr edebileceğiniz gibi aynı zamanda düşmesi durumunda da zarara uğrama olasılığınız vardır.

7- Broker

Broker, borsada alış ve satış işlemini belirli bir komisyon karşılığında yapan kişi olarak adlandırılmaktadır. Kısaca komisyoncu da denilmektedir.

Brokerlar tarafından genellikle hisse senetlerinin ödünç verilmesi ile birlikte belirli bir komisyon üzerinden kâr elde edildiğini söyleyebiliriz. 

8- Day Trading (Günlük İşlem)

Day Trading, piyasalar kapanmadan önce aynı gün içerisinde yapılan al – sat işlemlerine verilen isimdir.

Day Trading genellikle endeksler takip edilerek ekonomik dalgalanmalar esnasında tercih edilen bir işlemdir. Kişiler düşük fiyattan aldığı hisse senedini aynı gün içerisinde yüksek fiyattan satarak Day Trading işlemi ile kazanç elde etmeye çalışmaktadır.

9- Açığa Satış

Açığa satış borsada yer alan en kafa karıştırıcı terimler arasında yer almaktadır. Açığa satışta sahip olunmayan menkul kıymetlerin ödünç alınarak satılması işlemi yapılmaktadır.

Açığa satış, teorik anlamda biraz karmaşık gelse de, borsa üzerinde işlem yapmaya başladığınızda tam olarak kavramı algılayacağınızı söyleyelim.

10- Destek

Destek, düşüş içerisinde yer alan fiyatlar üzerinde alıcıların güçlenmesi ile birlikte fiyatın dengelenmesini ifade eden bir terimdir.

Destek seviyesi, düşüşte olan hisse senedi fiyatların alıcılar tarafından güçlendirilmesi ile birlikte dengelenmesinin beklenildiği tutardır.

Aradığınız borsa terimini yazımızda bulamadınız mı? “Uzmanına Sor” bağlantısına tıklayarak ücretsiz ve hızlı bir şekilde aklınıza takılanı sorabilir ve uzman ekibimizden anında yardım alabilirsiniz.

Konu 2: Borsa grafik ve teknik analiz terimleri ve anlamları ile ilgili bilgiler.

Borsa Grafik Terimleri | Teknik Analiz Borsa Terimleri

Borsa grafik terimleri, borsa teknik analiz ve değerlendirmelerde bulunan birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Borsa analizinin tam ve doğru bir şekilde yapılması için grafik terimleri ile ilgili olarak bilgilere hâkim olmak gerekmektedir. Bundan dolayıdır ki, pek çok kişi borsa grafik terimleri ile ilgili araştırma yapmaktadır.

Borsa terimleri nelerdir

Borsa grafik terimleri borsa üzerinde işlem yapmak isteyen ya da grafikler hakkında değerlendirmede bulunmak isteyenlerin sıklıkla kullandığı kelimelerdir. Ancak bu noktada grafik yorum ve değerlendirmelerini okuyan birçok kişinin de kullanılan terimlerin ne olduğunu bilmediğini ve öğrenmek üzerine araştırma yaptığını söyleyelim.

Borsa teknik analiz terimleri teorik anlamda okunduğunda tam olarak anlaşılmasa da, pratikte kullanılmaya başlanıldıkça kişilere oldukça çok fayda sağlamaktadır. Borsa üzerinde kazanç elde etmek isteyen pek çok kişinin borsa grafiklerinden faydalandığını ve grafik okumayı öğrenmeye çalıştığı bilinen bir gerçektir. Sizlerde borsa üzerinde iyi bir kazanç elde etmek istiyor ve grafikleri okuyarak değerlendirmede bulunmak istiyorsanız, kesinlikle bu terimlere hâkim olmalısınız.

Borsa Grafik Terimleri | Güncel Grafik Anlamları

Borsa terimleri güncel

Borsa grafik terimleri, borsa üzerinde teknik analiz gerçekleştirmek ve bu terimlere hâkim olmak isteyenlerce araştırılmaktadır. Borsa grafik terimleri ve anlamları konusunda tam olarak bilgi edinmeniz grafikleri daha iyi bir şekilde yorumlamanıza yardım edecektir. Hemen grafik terimleri ile ilgili ön plana çıkan terimleri aktaralım.

1- Dow Teorisi

Dow Teorisi, kısa vadeli fiyat hareketliliğini geri planda bırakarak meydana gelen trendlerle birlikte hareket ederek piyasanın yönünü tahmin eden bir teoridir.

Modern teknik analizin kurucusu olan Charles Dow tarafından ortaya atılan bu analizin temeli piyasa üzerinde tam ve doğru bir tahmin üretmektir.

2- Çizgi Grafik

Çizgi Grafik, kapanış fiyatlarının birleştirilmesi yöntemi kullanılarak çizilen grafiklerden oluşmaktadır.

Çizgi grafikleri, teknik analiz yapmak isteyenlerin ulaşılan kapanış fiyatı değerlendirmeleri için oldukça büyük bir öneme sahiptir.

3- Çubuk Grafik

Çubuk Grafik, günlük meydana gelen hareketleri gösteren, en dip ve en yüksek fiyata kadar çizilen bir grafik türüdür.

Çubuk grafik üzerinde sol çentik açılış fiyatını sağ çentik ise kapanış fiyatını temsil etmektedir.

4- Ağırlıklı Ortalama

Ağırlıklı Ortalama, belirli bir zaman içerisinde hesaplanan ancak son fiyat hareketlerinin ön planda tutulduğu hareketli bir ortalama terimidir.

Ağırlıklı Ortalama da her ne kadar belirli bir dönem üzerine incelense de sonuca büyük etki eden daima son fiyat tutarıdır.

5- Alçalan Üçgen Formasyonu

Alçalan Üçgen Formasyonu, düşüş hareketlerinin  dip noktasından düz çizgi çekilerek oluşturulan bir formasyondur.

Alçalan üçgen formasyonu her yükseliş zirve noktasından bir önceki yükselişten daha aşağı bir seviyede olan çizimle oluşturulmaktadır. Aynı zamanda bir düşüş sinyali olduğunu da söyleyebiliriz.

6- Osilatör

Osilatör, fiyatların yatay bantta hareket ederken düzeltme seviyeleri tespit edilen indikatörlere denilmektedir.

Osilatör özellikle henüz trend olmamış fiyatların düzeltme seviyelerinin tespitinde kullanılan bir terimdir.

7- Așırı Alım Bölgesi

Aşırı alım bölgesi, bir osilatörün üst ucunda yer alan ve fiyatların aşırı bir şekilde şiştiği bölgeye verilen isimdir.

8- Așırı Satım Bölgesi

Aşırı satım bölgesi, aşırı alım bölgesinin tam tersi olarak osilatörün alt ucunun aşağısında oluşan fiyatların dibe vurduğu bölgeye verilen isimdir.

9- Bollinger Bantları

Bollinger fiyatları, John Bollinger tarafından geliştirilen bir teknik analiz terimidir.

Yirmi günlük basit hareketli ortalamanın alt ve üst standart sapmasına karşı band çizilmesi ile oluşturulan bir yöntemdir.

10- Düșüș Trendi

Düşüş trendi, fiyatların genel hareketlerinde yaşanan düşüş yönünde kullanılan bir terimdir.

Zirveden iniş hareketi ile birlikte devamlılık sağlayan olası düşüşlere yönelik olarak ifade edilmektedir.

Aradığınız borsa grafik terimi ile ilgili bilgiyi yazımızda bulamadınız mı? “Uzmanına Sor” bağlantısına tıklayarak ücretsiz ve hızlı bir şekilde aklınıza takılanı sorabilir ve uzman ekibimizden anında yardım alabilirsiniz.

Konu 3: Kripto borsa terimleri ve kripto para terimleri ile ilgili bilgiler.

Kripto Borsa Terimleri ve Anlamları | Kripto Para Terimleri

Kripto para terimleri ve anlamları, kripto para piyasasında işlem yapan birçok kişi tarafından araştırılan bir konudur. Kripto paralar üzerinde kullanılan terimlere ilişkin tam olarak bilgi sahibi olmak sizlerin daha doğru adımlar atmasına yardımcı olacaktır. Kripto para borsasında yer alan bu terimleri bilmeden hareket etmenin mümkün olmadığını ya da bilmeden işlem yapılsa dahi çok riskli olduğunu söyleyelim.  

Kripto para terimleri

Kripto borsa terimleri ve anlamları, kripto para piyasası üzerinde işlem yapanların ya da kripto para piyasası ile ilgili olarak bilgi almak isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Bu noktada terimlerin öğrenilmesi kripto para piyasasında sizlerin daha rahat ve bilgi bir şekilde hareket edebilmenize olanak sağlayacaktır.

Kripto para terimleri belirli bir popülariteye ulaşarak günümüzde oldukça çok kullanılan terimler arasında yer almaktadır. Öyle ki, pek çok TV kanalı, sosyal medya hesabı ya da internet ortamında haberi yapılan kripto paralar ile ilgili terimlerin görülmesi mümkündür. Bu noktada ayrıca kripto para piyasasına adım atarak yatırım yapmak isteyenlerinde bu terimlere yönelik bir araştırması olduğunu söyleyelim. Sizlerde kripto para terimleri ile ilgili olarak bilgi almak istiyorsanız, detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kripto Para Terimleri ve Anlamları | Güncel Kripto Terimleri

Kripto para borsa terimleri

Kripto para terimleri ve anlamları, kripto para piyasasında işlem yapmayı düşünenlerin öncelikle öğrenmesi gereken bir konudur. Bu terimler üzerinde tam olarak bilgi edinilmesi sizlerin daha iyi bir şekilde borsa üzerinde işlem yapmanıza olanak sağlayacaktır. Kripto para piyasasında kullanılan ve ön plana çıkan terimler şunlardır;

1-Altcoin

Altcoin, bitcoin dışında kalan tüm dijital para birimlerine söylenen genel bir kavramdır. Bitcoin’e alternatif olan ya da Bitcoin’den sonra çıkan kripto paraları tanımlamaktadır.

Örnek vermek gerekirse; Litecoin (LTC), Ripple (XRP) ve Etherium (ETH) birer altcoindir.

2-Mining

Mining, madencilik anlamına gelmektedir. Bilgisayar donanımları ile birlikte dijital para biriminin yeni bir birimini oluşturma sürecini ifade etmektedir.

Madencilik yapılarak işlemlerin onaylanması ve bloklar halinde birleştirilmesi gerekmektedir. Bunun neticesinde ise yeni bir kripto para birimi üretilerek sisteme dahil edilmektedir.

3-Blockchain

Blockchain, doğrulanmış işlemlere ilişkin olarak bir dizi bloktan oluşmaktadır. Kripto para piyasasında aynı zamanda dijital bir defter olarak da adlandırılmaktadır.

Kripto para birimleri üzerinde sürekli olarak işlem kayıtlarının tutulduğu dijital bir defter olarak da tanımlanmaktadır.

4-Cryptography

Cryptography yani Kriptografi, temel anlamda bilgiyi kodlama ve çözme işlemi olarak geçmektedir. Okunabilir durumda olan bilginin muhtemel gözlemciler tarafından okunamayacak hale getirilmesidir.

Kripto para dünyasında Bitcoin işlemlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla kullanıldığını ve oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

5-Whale (Balina)

Whale yani baline elinde yüksek tutarlarda coin bulunduran yatırımcılara yönelik olarak yapılan bir adlandırmadır.

Balina yatırımcılarının aynı zamanda coinlere ilişkin olarak yapmış olduğu yorumların ya da faaliyetlerin oldukça fazla etki yaptığını söylemek mümkündür. Örnek Elon Musk.

6-Address

Address, dijital para sektöründe dijital parayı gönderdiği ve aldığı adrestir. Bunu bir banka hesap numarası olarak düşünebilirsiniz.

Buradaki tek fark TL yerine dijital para kullanılmasıdır.

7-ATH

ATH”, All- Time High yani “Tüm zamanların en yükseği” anlamına gelmektedir. ATH değeri kripto para piyasalarının en önemli terimleri arasında yer almaktadır.

Kripto para değerlerinde ATH değerinde akılda tutmak yapacağınız diğer işlemlerde sizlere kolaylık sağlayacaktır.  

8-FOMO

FOMO”, Fear Of Missing Out yani “Kaçırma korkusu” anlamında gelmektedir. Kripto para borsasında belirli bir varlığın değerinin artacağı dair beklentilere verilen isimdir.

Kripto para oyuncuları keskin kazanç sağlamak adına FOMO’ları takip etmektedir. Ancak tam tersi bir durumda söz konusu olarak düşüş yaşanabilmektedir. Bundan dolayı risklidir.

9-HODL

HOLD”, Holding On for Dear Life, dijital para biriminin fiyatı düşerken elinde tutmak anlamında kullanılmaktadır.

Geleceği dair yatırım olarak adlandırılan “HOLD” kripto para borsasında oldukça sık kullanılan bir terimdir.

10-ICO

ICO”, Initial Coin Offering, dijital para biriminin piyasaya sunulduğu üzerine kullanılan bir terimdir.

ICO aynı zamanda piyasaya çıkan kripto paranın ilk zamanını teslim etmektedir.

Aradığınız kripto borsa terimi ve anlamını yazımızda bulamadınız mı? “Uzmanına Sor” bağlantısına tıklayarak ücretsiz ve hızlı bir şekilde aklınıza takılanı sorabilir ve uzman ekibimizden anında yardım alabilirsiniz.

Borsa terimleri değerlendirmesi

Borsa Terimleri Değerlendirme

Borsa terimleri ile ilgili olarak edinmeniz gereken bilgileri sizlere kısa ve öz bir şekilde anlatmaya çalıştık. Tüm borsalar üzerinde kullanılan jargon farklılık gösterse de, temel itibari ile aynıdır. Borsa üzerinde işlem yapmak isteyenlerin bu terimleri bilmesi yapacakları işlemleri daha doğru yapmalarına olanak sağlayacaktır. Yine başlık aralarında belirtmiş olduğumuz üzere karşılaştığını bir terimle ilgili bilgi almak istiyorsanız. “Uzmanına Sor” bağlantısına tıklayarak ücretsiz ve hızlı bir şekilde aklınıza takılanı sorabilir ve uzman ekibimizden anında yardım alabilirsiniz.

Yorumlar