Borsa nedir? Borsanın İşlevleri!

Yeni bir eğitim setiyle borsa hakkında tüm merak edilenlere beraber bakalım diyoruz. İlk başlığımız ise: Borsa nedir? Borsanın İşlevleri! Birçok yazının peş peşe olacağı ve aklınızdaki tüm soruların giderilmesini hedefleyen bu yazı dizimizle zaman kaybetmeden borsaya bakalım.

Borsa nedir? Borsanın İşlevleri!

Borsa nedir? Borsanın İşlevleri!


Borsa hakkında hemen hemen herkesin aklından onlarca soru geçtiğini tahmin edebiliyoruz. Borsaya adım atmak isteyen ya da borsayla gelir kapısı sağlama hayalleri olan birçok kişinin her geçen gün daha da fazla borsa hakkında araştırmalar yaptığını da görüyoruz. Bu haberler bizim gibi borsanın içinde yer alan birçok kişi tarafından olumlu, birçok kişi tarafındansa olumsuz karşılanırken; borsa ise her zaman olduğu gibi merak edilenler listesinin başında yer almaya devam ediyor. Peki borsaya yeni adım atmak isteyen kişiler nereden başlamalı? İşte bu yazımızda uzun uzun sizlere borsadan bahsetmek istiyoruz. Başlıyoruz... Borsa101!


Borsaya yeni giren biri neler yapmalı? Borsa nedir? Borsadan kazanç sağlanır mı? Borsa hakkında neler bilinmeli? Borsadan para kazanmanın yollar neler? Borsa nasıl öğrenilir? Borsada analiz yapmak kazanç sağlar mı? Borsada teknik analiz ne demek? Spot işlem yaparak batılır mı? Borsada batanların ortak hataları nelerdir? Borsada işlem yapılacak para nasıl elde edilir? En çok ilgi gösterilen hisse senetleri nelerdir? Temettü nedir? Temettü gelirleri nasıl alınır? Temettü emekliliği nedir, nasıl olunur? Borsada işlem yapmak... Aradığınız tüm cevaplar burada!


A'dan Z'ye borsa!


Yazımızın başında belirttiğimiz gibi aklınızdan birçok sorunun geçtiğini ve borsa hakkında bazı soru işaretlerinizin olduğunu bizlerden saklamanıza gerek yok, bunları biliyoruz ve sizleri anlıyoruz, ancak unutmayın hiç kimse borsayı anasının karnından doğduğu gibi öğrenmedi!
En basitten başlayalım, borsa nedir?


Borsa yani sermaye piyasasının değişimi denilince akıllara birçok tanım gelmesine rağmen basit anlamıyla borsa, birbirinden farklı emtiaların (Hisse Senetleri, Yatırım Fonları, Borçlanma Araçları, Menkul Değerler, Altın ve Petrol...) halka açık bir şekilde satışa sunulması ve bu satış işlemleri doğrultusunda yapılan işlemlerin organize bir piyasada yer alması olarak belirtilir. Temel olarak borsa organize bir piyasadır. Peki borsanın hayatımızda olmasından ziyade borsanın asıl amacı nedir? Üretken faaliyetleri desteklemek için bu faaliyetler doğrultusunda aktif bir pazar görevi üstlenen borsa, temelinde kendi bünyesinde işleme tabi tutulan alanları ilerletmeyi hedefler. İşlem mekanizması gibi kendine has ve avantajlı yanlarıyla aynı zamanda ticareti ve güncel fiyatları da sürekli kılan borsa, oldukça popülerdir. Pekala borsanın ne olduğunu artık biliyoruz dersek, borsa hakkında ne öğrenmeliyiz bunlara bakalım mı? Borsaya yeni başlayan biri nasıl bir yol izlemeli?

 

 

Borsa denilince dev bir piyasanın içinde kaybolmaktan korkuyor olabilirsiniz, ancak her analistin ya da her yatırımcının ilk tavsiyesi öncelikle bilgi ve eğitim olarak bilinir. Peki bu eğitim nereden alınır? Borsa hakkında bilgiye nasıl ulaşılır? Günümüzde aktif olarak kullandığımız ve takip ettiğimiz birçok aracı site sayesinde kendinizi borsa konusunda geliştirmek oldukça kolay gözüküyor, tek yapmanız gereken bıkmadan ve usanmadan borsanın üstüne gitmek olarak biliniyor. Öncelikle borsa denilince nelerden bahsediyoruz bunları bilmeniz sizler için epey faydalı olacaktır. Borsanın türleri nelerdir? Ne çeşit borsalar vardır? Geçtiğimiz yazılarımızdan destek alarak borsanın türleri hakkında daha derin bir bilgi alabilirsiniz. Aynı şekilde borsanın tarihi hakkında da soru işaretleriniz bulunuyorsa geçmiş yazılarımızdan bunları öğrenebilirsiniz.


Ama kısaca bahsetmemiz gerekirse borsa kendi içinde farklı farklı başlıklara yönelmektedir: Menkul Kıymetler Borsaları, Vadeli İşlem Borsaları, Opsiyon Borsaları, Altın ve Kıymetli Maden Borsaları. Her biri kendi içinde farklı farklı yatırım fırsatları barındıran bu borsalar, yatırımcılar tarafından özel olarak takip edilmelidir. Unutmayın bilgi ve eğitimden bahsetmiştik, yüzmek istediğiniz havuzun derinliğini bilmeniz sizlere her zaman büyük bir artı yazacaktır. Borsa çeşitleri ve tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz:

Borsanın işlevleri nelerdir? Borsanın Temel İşlevleri!


Genel olarak tanımlamamız istenirse Borsa Temel İşlevleri, halka açık bir şekilde sunulan hisselere erişim sağlanarak yapılan tüm işlemleri ifade etmektedir. Borsa yani bir bakıma pazar görevi üstlenen piyasa, alıcı ve satıcıyı aynı ortamda buluşturarak bu işlemlere ortam hazırlamaktadır. Bu doğrultuda yapılan işlemlere ise Borsa Temel İşlevleri denmektedir. Borsa Temel İşlevleri kaça ayrılır, nelerdir?


Üç başlıkta altında bulunan Borsa Temel İşlevleri: Hisse Senedi Alma, Hisse Senedi Satma ve Hisse Senedi İhracatı olarak bilinmektedir. Bunlar ne anlama gelmektedir?


Hisse Senedi Alma: Borsa çatısı altında günlük olarak ister kişisel ister kurumsal kimliklere sahip olarak yapılan alım işlemlerine "Hisse Senedi Alma" denir.


Hisse Senedi Satma: Borsada sadece alım işlemi olmadığı gibi aynı zamanda satım işlemleri de gerçekleşmektedir. Bu bilgi doğrultusunda Hisse Senedi Alım işleminde olduğu gibi çeşitli kişisel ya da kurumsal kimliklerin satış işlemleri yapmasına "Hisse Senedi Satma" denmektedir.


Hisse Senedi İhracatı: Tahmin edildiği üzere adından da düşünülürse, "Hisse Senedi İhracatı" kavramı alım ve satıma göre bazı farklılıklara sahip olmaktadır. Borsanın tanımında da belirttiğimiz gibi; borsada işleme tabi tutulan senetler gibi çeşitli dönemlerde bazı şirketler maddi kaynak yaratmak için hisse satışına gitmektedir, bu işleme ise "Halka Arz" ismi verilmektedir. Bu doğrultuda satışa çıkan hisseler yani halka arz edilen hisseler şirket tarafından piyasaya ihraç edilmektedir. Basit anlamda "Hisse Senedi İhracatı" bir şirketin hisselerinin gelir için borsaya dahil olması demektir. Borsanın işlevlerini de öğrendiğimize göre borsanın işleyişi nedir?


Borsa işleyişi nasıldır? Borsa nasıl çalışır?


Borsa bir pazar görevi üstlenmesi gibi aynı zamanda bir açık artırma sistemi gibi gözükerek varlığını sürdürmektedir. "Borsa nasıl çalışır?" sorusuna verilebilecek en basit ve en net cevap ise bu şekilde gözükmektedir. Gerek fiyat belirlenmeleri gerekse yapılan işlemler doğrultusunda borsa için en doğru çalışma tanımı, açık artırma merkezi olarak ifade edilmektedir.


Biraz daha tanımlara bakacak olursak, bu konu özelinde karşımıza "en iyi alış teklifi, en iyi satış teklifi, alış satış farkı (Spread)" gibi terimler gelmektedir. Peki bu terimler neleri ifade etmektedir?


Borsada bildiğiniz üzere alıcılar, almak istedikleri potansiyel varlıkları en düşük fiyattan alarak yüksek karlılık ile elden çıkarmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda bir alıcının bir varlığı düşük fiyat teklifi ile alması sonucunda "en iyi alış teklifi" ortaya çıkmaktadır. Büyük bir başarı anlamı da taşıyan bu tanım, alıcıların en düşük fiyattan alım işlemlerini temsil etmektedir.


Alıcılar gibi satıcılar da borsadan kazanç sağlamayı hedefledikleri için, onlar da bir varlığın satışından en yüksek karlılığı hedeflemektedirler. Bundan dolayı bir satıcının satışa sunmak için teklif ettiği fiyat yüksekse "en iyi satış teklifi" olarak adlandırılmaktadır. "En iyi alış fiyatı" etiketi alıcılar için büyük bir başarıysa, "en yüksek satış fiyatı" da satıcılar için başarıyı ifade etmektedir.

 

 

Alış ve satış arasındaki fark ise bir varlığın en yüksek işlem gören ücretiyle en düşük işlem gören ücretinin farkının hesaplanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu fiyatlar arasındaki farka "Spread" denmektedir. Alıcı ve satıcının sürekli olarak pazarlık ettiği borsada, aracı kurumlarda bu süreçten kar elde etmeyi hedeflemektedir.


Temel anlamda dahi olsa serimizin ilk yazı dizisiyle sizlere borsanın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatmak istedik, gelecek yazılarımızda borsanın alt başlıklarına inmeye devam edeceğiz.