Borsa nasıl ve nereden öğrenilir?

Herkesin aklından geçen ve merak edilen bir başka soru olan "Borsa nasıl ve nereden öğrenilir?" sorusuna bakalım. Yeni yazımızda sizlerle birlikte borsayı en baştan öğreniyoruz. Kitaplar, makaleler, uygulamalar, teknikler, pratikler...

Borsa nasıl ve nereden öğrenilir?

Borsa nasıl ve nereden öğrenilir?

İlk yazımızda borsa hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra artık biraz daha derinlere inebiliriz, gelelim akıllardaki bir başka soruya: Borsa nasıl öğrenilir? Bu soruyu defalarca kez aradığınızı ya da kendi başınıza sorduğunuzu biliyoruz, ama aslında sizler de bu sorunun cevabını çok iyi biliyorsunuz. Büyük korkulara neden olan borsa, herkes tarafından farklı farklı öğrenilen ve herkes tarafından farklı farklı yorumlanan koca bir dünyayı temsil ediyor. Dediğimiz gibi borsayı öğrenmenin belki de onlarca çeşidi vardır, ancak bilinen tek gerçek ise borsanın araştırılarak öğrenmesi olarak gösterilir.


İşte borsayı öğrenmek için neler yapılmalı: Borsa hakkında kitap ve makale okumaktan vazgeçmeyin! Akıl hocanızı arayın! Kursları değerlendirmekten çekinmeyin! Uzmanlardan uzaklaşmayın! Piyasaları takip edin! Basit ve sanal borsa oyunları ile pratikler yapın! Küçük yatırımlarla tecrübe kazanın! Eğitiminize son vermeyin!

Borsa nasıl ve nereden öğrenilir? - Resim : 1

Borsa hakkında kitap ve makale okumaktan vazgeçmeyin!

Geçmişten günümüze bilginin en önemli transfer hali olan kitaplar, borsa konusunda da sizlere büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Birçok kişi tarafından tecrübenin kitapta yazılan bilgiden daha üstün olduğunu duyabilirsiniz, ancak en güvenilir ve en doğru adım kitaplarla başlamaktan geçiyor. Yabancısı olduğunuz terimlere, uzaktan baktığınız grafiklere ve bir o kadar merak ettiğiniz bilgilere kitaplar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.


Borsa kitapları ne işimize yarar? Hisse senetlerinden tutun, piyasaya kadar birçok bilgiyi içinde bulabileceğiniz borsa hakkında satışa sunulan kitaplar, sizlere birçok stratejiyi temelleri basit ve anlaşılır bir şekilde sunma imkanı tanıyacaktır. Tekrar tekrar söylüyoruz, fakat unutmayın! Başkalarının tavsiyelerinden ve yorumlarındansa bilgiyi bizzat kendiniz alın!


Kitaplar gibi aynı şekilde size kısa vadede en büyük verimliliği ise makaleler verebilir. Şu an yaptığınız gibi haber sitelerinden, bloglardan ve birçok ekonomi alanında içerik üreticisinden çeşitli bilgileri kolay bir yolla dilediğiniz şekilde elde edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz veya okumak istediğiniz makaleler doğrudan sizleri temel bilgiye ulaştırdığı gibi farklı açılardan da merak ettiğiniz stratejileri yorumlama şansı sunacaktır.

Akıl hocanızı arayın!

Kitaplar ve makaleler aracılığıyla elde ettiğiniz bilgilerin bir başka borsa takipçisi tarafından nasıl ifade edildiğini, nasıl değerlendirildiğini ve nasıl kullanıldığını inceleyin. Sizin geçmek istediğiniz yollardan geçen ve bu yolların ne anlama geldiğini bilen biriyle bilgi alışverişi yapmak inanın sizlere çok şey katacaktır. Gözünüzde devleştirdiğiniz dağların aslında o kadar büyük olmadığını, bir o kadar da gözünüze gözükmeyen detayların ne derece önemli olduğunu en yakından öğrenebilirsiniz. Ama unutmamalısınız, bir yoldan geçerken adres sormakla, gidilecek yere beraber gitmek çok farklıdır. Yatırım tavsiyeleri altında ipleri hemen ele vermeyin!


Özellikle günümüzde çokça sosyal medyada yer alan, kendilerine taktıkları özel unvanlar sayesinde boş keseden atan uygunsuz ve illegal profillerden uzak durmanızı tavsiye edebiliriz.


Kursları değerlendirmekten çekinmeyin!

Dijitalleşen dünyayla artık ulaşmak istediğiniz kaynaklara bizzat elden ya da tek ağızdan ulaşabilirsiniz. Uygun fiyatlı ve yaygın olan birçok çevrimiçi ya da yüz yüze eğitimler sayesinde kendinizi geliştirmek için farklı bir boyuta geçebilirsiniz. Sizin gibi adım atmak isteyen birçok kişiyle aynı ortamda yer almak belki de bir nebze olsun heyecanınızı dizginlemenize yardımcı olacaktır. Özellik son zamanlarda borsaya olan ilginin artış göstermesiyle sadece YouTube üzerinden bile çeşitli kaynaklarla temasa geçebilirsiniz.


Video platformları dışında ise sitemizde olduğu gibi farklı site ve kaynaklardan ücretsiz fikir alabilir, düşüncelerinizi rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Çeşitli forumlarda boy gösterebilir, sizler gibi aynı adımları atan potansiyel yatırımcılarla konuşabilirsiniz. Ama tekrar tekrar vurguluyoruz! Sizleri kandırmak isteyen, yatırım bütçenizi yönetmek isteyen ve sizleri eğitim aracılığıyla dolandırmak isteyen insanlardan uzak durmalısınız. Herkesin merak ettiği borsaya bir de bu açıdan bakan birçok insan olduğunu da görmezden gelmemeliyiz!

Borsa nasıl ve nereden öğrenilir?


Uzmanlardan uzaklaşmayın!

Unutmamanız gereken bir başka şey ise bilginin asla sonunun gelmemesi diyebiliriz. Sosyal medya ya da yakın çevreniz aracılığıyla uzman görüşlerini dinlemek ve aklınızdan geçenleri karşılaştırmak elbette size olumlu bir adım olarak geri dönecektir.


Kişisel hamleleriniz için de aynı şekilde uzmanlardan yararlanmak sizi başlangıç seviyesinde daha güvenilir bir atmosferde tutabilir. Ama tekrarlıyoruz görüş almakla tamamen inanmak arasında farklar vardır. Uzman adı altında dolandırıcılık yapan kişilerden uzak durmanızı söylememiz en doğrusu olacaktır!


Piyasaları takip edin!

Her geçen gün artan bilginizle ve tecrübenizle piyasalara uzaktan bakmaktan vazgeçin. Piyasalarda var olan hareketliliği, günceli ve adımları bizzat kendiniz takip ederek fikirlerinizi pekiştirin ve gelecek adına doğru adımlara hazırlanın. Birçok televizyon kanalı ya da birçok website aracılığıyla merak ettiğiniz piyasaları, hisseleri, hareketleri kendinize olabildiğince yakın tutun! Çeşitli web platformları aracılığıyla da kişisel yorumlamalarınızı ve düşüncelerinizi tazeleyebilirsiniz.


Aynı şekilde takip ettiğiniz ve incelediğiniz piyasaları kişisel bilgileriniz ve görüşlerinizle analiz edebilirsiniz. Bu şekilde hem pratik hem tecrübe anlamında doğru bir şekilde gelişim gösterebilirsiniz. Kişisel analizlerinizi çeşitli kaynaklar ve kişilerle kıyaslayarak yorumlarda bulunmak, evden çıkmadan önce son kez aynaya bakmak gibidir. Tecrübenizi sadece para karşılığında değil, bilgi anlamında da diri tutun!

Borsa nasıl ve nereden öğrenilir?


Basit ve sanal borsa oyunları ile pratikler yapın!

Yukarıda belirttiğimiz gibi teknolojinin gelişmesiyle günlük hayatta karşımıza çıkan her şey artık dijital olarak da karşımıza gelmekte. Bunu bir avantaja çevirerek bilginizi sahaya indirebilirsiniz. Basit oyunlar aracılığıyla terim bilginizi, borsa düşüncelerinizi yapay piyasa koşullarında test edebilirsiniz. Çeşitli simülatörler ve programlar aracılığıyla deneme sürüşüne çıkabilirsiniz.


Her ne kadar bu konuda pratik yapmak sizlere özgüven getirecek olmasına rağmen asla arada kalmamalısınız, gerçek borsa asla oyunlardaki gibi olmayacaktır. Bunun en büyük temel nedeni ise "gerçek para" dediğimiz yani sizin bütçenizle yer alacağınız borsa, basit gibi gözüken derin hataları asla affetmeyecektir.

Küçük yatırımlarla tecrübe kazanın!

Kendinizi hazır hissedene kadar çeşitli küçük yatırımlarla bilginizi pratiğe dönüştürerek birinci elden tecrübe kazanabilirsiniz. Dediğimiz gibi borsayı öğrenmenin birçok farklı yolu olduğu kabul edilir ve bunlardan biri de pratik olarak gösterilir. Kimisi büyük hatalarla, kimisi ise doğru adımlarla bu dersi alır, siz de kendinize göre küçük yatırımlarla pratiğe geçebilirsiniz. Bu şekilde atacağınız küçük adımlarla hisse senetleri hakkında zorluk yaşamadan denemeler yapabilirsiniz.


Bir bakıma küçük yatırımlar yapmak sizlere aynı zamanda portföy imkanı da sağlayacaktır. Çeşitli varlıkların ya da yatırım araçlarının gösterdiği grafikler sayesinde hem analiz bilginizi hem de borsa tecrübenizi artırabilirsiniz. Bu nedenle hemen büyük denizlere atlamak yerine en mantıklı ve doğru tercih olarak yatırımlarınıza küçük küçük başlayıp zamanla uzaklara yelken açmak isteyebilirsiniz.


Eğitiminize son vermeyin!

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi borsaya dahil olmak ve borsadan gelir kapısı yaratmak istiyorsanız eğitiminizi asla durdurmamalısınız. Bu büyük denizde yüzebilmek için sürekli olarak kendinizi tazelemeli ve bilgi havuzunuzu güncellemelisiniz. Terimler, yorumlar, analizler, grafikler... Attığınız her adımın elbette karşılığı olacaktır, sabırlı olsun!


Özet olarak borsa hakkında bilgi sahibi olmak ve borsaya giriş yapmak istiyorsanız, temel bilgilerden tutun pratik bilgilere kadar birçok konuda kendinizi geliştirmek zorundasınız. Bu aşamaları yok sayarak ya da görmezden gelerek yapacağınız her adım hem bütçenize hem de üzerinizdeki baskı unsuruna olumsuz etki edecektir. Bundan dolayı çeşitli kaynaklardan veyahut çeşitli bilgi mercilerinden kendinizi geliştirmek için bol bol faydalanmanız sizler için yararlı olacaktır. İlk yazımızda belirttiğimiz gibi: Kimse anasının karnından borsa bilerek doğmadı!