Alış Satış Farkı Ne Demek? Slipaj Nedir?

Alış satış farkı ne demek? Alış satış farkı ne anlama gelir? Alış satış farkı nerelerde daha sık görülür? Alış satış farkını ne etkiler? Slipaj ne demek? Altcoin piyasalarında slipaj etkisi! Aklınızdan birçok sorunun geçtiğini biliyoruz, sizler için alış satış farkının ne anlama geldiğini inceledik.

Alış Satış Farkı Ne Demek? Slipaj Nedir?

Alış satış farkı olarak sıkça duyduğumuz bu terim, basit olarak bir malın alım fiyatıyla satım fiyatı arasındaki farkı ortaya çıkarmaktadır. En yüksek fiyat ile en düşük fiyat arasındaki farkı temsil eden alım satım farkı, son zamanlarda özellikle coin piyasalarında daha da sık karşımıza çıkmaktadır. Peki alış satış farkı her varlık piyasalarında aynı mıdır? Örnek vermek gerekirse Bitcoin piyasasında likiditenin az olması alış satış farkının da diğer pazarlara oranla daha az olması anlamına gelmektedir. Düşük likiditeye ve düşük işlem hacmine sahip varlıklarda, alış satış farkları doğal olarak diğer varlıklara oranla daha az olarak dikkat çekmektedir.

Kripto piyasalarında oluşan hareketlenmeler uzun zamandır kabul gördüğü üzere arz ve talebe göre hareket etmektedir. Arz ve talep ilişkisiyle doğru orantılı olarak hareket eden piyasalarda, elbette başka başka önemli unsurlar da bulunmaktadır. Bu bilgi doğrultusunda bu unsurların en önemlileri işlem hacmi, emirler ve likidite olarak gösterilmektedir. Bu etkenlerden dolayı bulunduğumuz piyasa koşullarında kişisel olarak belirlediğimiz emirlere göre her zaman istediğimiz fiyatlarda işlem yapmak mümkün olmamaktadır. Ticaretin hayatımıza girdiği ilk günden itibaren olduğu gibi günümüzde de alıcı ve satıcı arasında her zaman pazarlık mümkün kılınmaktadır. Bu pazarlık süreci yani alıcı ve satıcı arasındaki diyaloglar ise tahmin edildiği üzere alış satış farkını ortaya çıkarmaktadır. Bu süreçte alım veya satım yapmak istediğiniz malın miktarı da bir o kadar önem göstermektedir. Bu işlemlerde de karşınıza "slipaj" kavramı gelebilmektedir. Slipaj kavramına gelmeden önce alış satış farkı tam olarak nedir? Alış satış farkı ne demek?

slipaj nedir?

Alış satış farkı yukarıda belirttiğimiz gibi piyasalarda, pazarlarda ya da borsalarda belirtilen en yüksek fiyatın, belirtilen en düşük fiyatla arasındaki farkı temsil etmektedir. Alış satış farkını hesaplarken unutulmaması gereken detay ise belirtilen en yüksek talep ücreti ile en düşük talep ücretinin gözden kaçmaması olmaktadır. Az önce paylaştığımız gibi diğer piyasalara oranla daha az likiditeye sahip piyasalarda (Bitcoin, Forex...) bu fark daha az olarak karşımız çıkmaktadır. Bunun anlamı ise alıcı ve satıcının işlemlerini daha net bir şekilde yapması olarak ifade edilmektedir. Bu şekilde alıcı ve satıcı değişkenlikten çokça etkilenmeden işlem yapma özgürlüğüne sahip olmaktadır. Ekonominin her dalında, her parçasında görülen alış satış farkı ise daha güncel ve daha farklı etkenlerden etkilenen pazarlarda daha büyük sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle daha hareketli dönemlerde veya daha büyük hacimli emirlerde alış satış farkı daha yüksek gözlemlenmektedir. Peki alış satış farkı piyasaları etkiler mi?

Alış satış farkının piyasalara etkisi nedir?

Alış satış farkını etkileyen etkenlerden biri olarak gösterilen likidite, aynı şekilde piyasaları da etkilemektedir. Bu doğrultuda likidite kavramı piyasalar için bu kadar önemli bir konumdayken, elbette piyasaların sadece alıcı ve satıcılar üzerinden likidite elde etmesini beklemek doğru kabul edilmemektedir. Likidite arayışında olan piyasalar; bu nedenle aracı kurumlardan, piyasa yapıcıların arbitraj karlarından gibi birçok etkiyle likidite artırmayı tercih etmektedirler.

Tüm bu bilgiler ışığında piyasa yapıcılar, bir varlığın alım ve satım emirlerini düzenleyerek küçük bile olsa karlılık oranı ile likidite ihtiyacını karışlayabilmektedirler. Bu şekilde verilen işlem emirleri, piyasalarda küçük karlılıklara ve yeni işlemlere olanak sağlamaktadır. Bu süreçlerde de karşımıza piyasa yapıcıların kıyasıya rekabeti gelmektedir. İşlem emirleri sayesinde birbirleriyle yarışan piyasa yapıcılar, yakalamak istedikleri karlılık oranlarıyla alış ve satış fiyatlarına da etki etmektedirler. Alış satış fiyatları nasıl takip edilir?

Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle kullandığımız uygulamalar ve aktif olarak yer aldığımız borsalar aracılığıyla, tercih ettiğimiz varlıkların hem alış satış fiyatlarını kıyaslama hem de alış satış oranlarını inceleme şansı bulmaktayız. Kullanmakta olduğunuz ara yüzler sayesinde alış satış derinliklerine ve yüzdelerine kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Slipaj nedir? Slipaj neyi ifade eder?

Yazımızın başlarında belirttiğimiz gibi slipaj kavramı, genellikle düşük likidite ve düşük işlem hacimlerinin görüldüğü piyasalarda karşımıza çıkmaktadır. Slipajın anlamı ne? Slipaj basit olarak bir işlemin beklenmedik bir fiyat karşılığında gerçekleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse; 50 USD'lik bir işlem emrinizin piyasalar tarafından hedeflenen düzeye gelmesi için çeşitli likidite ihtiyaçları olmaktadır, bu süreçlerde yapılan işlemler doğrultusunda belirlediğiniz 50 USD'lik emirler farklı likidite sonuçlarından dolayı sizlere daha farklı bir yol izleme zorunluluğu kılmaktadır. Bunun sonucunda 50 USD'lik bir emiriniz olmasına rağmen daha fazla ödeme yapmanız mümkün olabilmektedir. Slipaj hep beklediğinizden daha yüksek ücretlere mi neden olmaktadır? Pozitif slipaj nedir?

Elbette yukarıda verdiğimiz örneğin tam tersi durumlarda göz önüne gelebilmektedir. Özellikle likiditenin az olduğu altcoin piyasalarında gerçekleşen slipaj, zaman zaman pozitif olarak da gözlemlenmektedir. Yaklaşık yüzde 10'luk farklara neden olan slipaj durumu, belirlediğiniz emirlerden daha az ücrete işlem yapmanıza da olanak tanımaktadır.

Etiketler