Borsa İstanbul'da Yeni Dönem Bugün Başlıyor!

Borsa İstanbul'un pay piyasası ve VİOP'ta uygulanan açılış seansı işleyişine yönelik yeni düzenlemeler, bugün yürürlüğe girdi.

Borsa İstanbul'da Yeni Dönem Bugün Başlıyor!

Bugün itibarıyla, Borsa İstanbul'un açılış seansının işleyişi ile ilgili yeni kararlar yürürlüğe girdi. Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamaya göre, pay piyasasında ilk olarak, açılış seansının emir toplama aşamasının son 5 dakikası haricinde emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine izin verildi.

Ayrıca, pay piyasasında açılış seansına dahil olmayan sermaye piyasası araçları için açılış seansının emir toplama aşamasının tamamında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmesi kararlaştırıldı.

Son olarak, Yıldız Pazar, Ana Pazar ve açılış seansına dahil olmayan sermaye piyasası araçları için açılış seansında piyasa ve piyasadan limite emir türlerinin iletilebilmesine yönelik kararlar da alındı. Bu yeni düzenlemeler, Borsa İstanbul'un açılış seansının işleyişine ilişkin önemli değişiklikleri içeriyor ve yatırımcıların işlem stratejilerini etkileyebilir.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) tarafında, tüm sözleşmelerde açılış seansının emir toplama süresi içerisinde emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmesi kararı alındı. Bu düzenleme, VİOP'ta işlem yapan yatırımcılara daha fazla esneklik sağlayabilir.

VİOP Nedir?

VİOP Nedir?

Borsa İstanbul'da Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alınıp satıldığı bir türev piyasadır. VİOP, yatırımcılara finansal ürünlerde gelecekteki fiyat hareketlerine karşı korunma (hedging) veya spekülasyon yapma fırsatı sunar.

VİOP'ta işlem gören ürünler arasında endeks vadeli işlem sözleşmeleri, döviz vadeli işlem sözleşmeleri, faiz vadeli işlem sözleşmeleri, altın vadeli işlem sözleşmeleri gibi çeşitli finansal enstrümanlar bulunur. Bu sözleşmeler, gelecekte belirli bir tarihte, belirli bir fiyat üzerinden alım veya satım yapma hakkı sağlar.

VİOP'ta işlem yapmak isteyen yatırımcılar, vadeli sözleşmelerin fiyatlarının yükselmesini veya düşmesini öngörerek pozisyon alabilirler. Bu sayede, fiyat hareketlerinden yararlanabilirler. Ayrıca, VİOP yatırımcıları, fiziksel teslimat yapmadan ve elindeki varlıkları satmadan da vadeli işlem sözleşmeleri aracılığıyla pozisyon alabilirler.

VİOP, yatırımcılara risk yönetimi, portföy çeşitlendirmesi ve kaldıraçlı işlem yapma gibi avantajlar sunar. Ancak, türev piyasalarda işlem yapmak da yüksek riskler içerebilir, bu nedenle yatırımcıların dikkatli ve bilinçli olmaları önemlidir.

Etiketler