Borsa İstanbul nereye gidiyor? Dolar Euro Altın kanatlandı uçuyor!

Türkiye ekonomisi giderek ilginç bir hal almaya devam ediyor kripto paraların çok volatilite sahibi olduğu için tercih etmediğini söyleyen onlarca yatırımcı bugün Borsa İstanbul, dolar ve altında ne olduğunu çözmeye çalışıyor...

Borsa İstanbul nereye gidiyor? Dolar Euro Altın kanatlandı uçuyor!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 2406 seviyesine kadar yükselmesinin ardından nedeni resmi kaynaklarca belli olmayan sebeplerle birlikte düşüş gösterdi. 2 kez devre kesen Borsa İstanbul'daki spot ve vadeli işlem opsiyon piyasası endeksleri işleme taban seviyelerine çok yakın devam ediyor. FXU30 olarak bilinen VİOP30 hisseleri ise gün içerisinde yaklaşık 1 saat taban bölgesinden kalkmakta çok zorlandı.

Genel ortalama yüzde 8 - 9 civarında bir düşüş olan endekslerde gün sonuna 10 dakika kala yabancı yatırımcı ve yerli yatırımcı fırsatını bulduğu tüm parasını nakit tarafına geçirip BIST üzerinden çıkartma derdinde. 

Birçok yatırımcının stopları çalışırken VİOP tarafında long pozisyonu olan çoğu yatırımcı da ya stop oldu ya da liqit oldu!

 Endeksin en değerli 30 şirketinin işleme konu olduğu BIST 30 hisselerinden tabana en çok yaklaşan ve taban olan ilk hisse ASELSAN olurken diğer tüm hisselerde geri çekilmeler gittikçe derinleşiyor.

Dolar'a Müdahale Devam Ediyor

Dolar'da gerçekleştirilen müdahale sayısı bugünle birlikte 5'e yükseldi! En son 2011 döneminde Merkez Bankası direk dolara böyle müdahale etmeye çalışmış ve o dönem için geçici bir sonuç alabilmişti.

Fakat yapılan 5. müdahalenin olduğu gün yüzde 8'leri geçen yükseliş şu anda gün kapanışı ile birlikte yüzde 4,58'e kadar geriledi. Kısaca Dolar tarafında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 5. müdahalesi de çok bir anlam kazanmadı... 

Dolara müdahalelerin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, satışa konu ettiği döviz rezervlerini tekrar geri yerine koyuyor mu bilinmez fakat iddialara göre 5 müdahalenin Merkez Bankasına faturası yaklaşık 4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Sene başında 7,43 seviyesinde başlayan Dolar / TL bugün 17.17 seviyesine kadar yükseldi. Bu demek oluyor ki Dolar / TL son bir yıl içerisinde yüzde 142 oranında değer kazanmış ya da başka bir deyişle TL yüzde 142 oranında değer kaybetmiş.

dolar / TL

Euro'da Yükselişe Devam Edecek Mi?

Tüm dünya kademeli olarak varlık alımlarını azaltıp, faizleri artırdığı bu dönemde çok kısa süreler içerisinde hızlı şekilde değişen Merkez Bankası başkanları her değişimle birlikte Türkiye'ye birden farklı yol izlenerek ekonomik toparlanma yapılmayı hızlandırmaya çalıştılar. Rotanın sürekli değişmesi yurt dışı yerleşiği olan büyüklü küçüklü tüm yatırımcıların güvenini kırmış durumda. Bununla birlikte yaşanan sıkıntıların biri de ülke içerisinde yaşanan üretim ağındaki sıkıntılar... Üretim kalemindeki karlılığın düşmesi ve özellikle Avrupa başta olmak üzere yurt dışı satışlarında kaydedilen gerileme ülke içerisine giren döviz miktarını azalttı bu da yükselişin ana sebeplerinden biri.

Euro / TL grafik ve teknik analiz

Döviz kurları yükselmeye devam edecek mi? sorusunun en doğru yanıtını ise yukarıda gösterdiğimiz yükselişe neden olan durumların giderilmesi ve yeni bir ekonomik kalkınma planı yapılmaması halinde Euro'da dahil olmak üzere bütün döviz kurlarındaki yükseliş devam edecek.

Altın Günü Yapmak Giderek Zorlaşacak!

Altın ülkemizde profesyonel olsun ya da olmasın her yatırımcının kullandığı bir emtia olarak biliniyor. Bununla birlikte ülkede en yaygın nakit akışı sağlama ve para biriktirme yöntemlerinden birisi de gün yapmak. Eskiden çeyrek altınla yapılması yaygın olan altın günleri şimdilerde gram altınla bile yapmakta zorlaşmış durumda. Altın fiyatlarında yaşanan yükseliş reel faktörlerle incelendiği taktirde aslında net bir getirisi olmaz. Sadece enflasyon karşısında alım gücünü korumak için kullanılan bir araçtır. 

Buna rağmen sürekli trade yapan kişiler altın üzerinden de kâr elde edebilir.

altın grafik

Etiketler