Borsa iklime Bitcoin'den daha zararlı

Yeni bir çalışma, SP500'e yatırım yapmaya kıyasla Bitcoin'e yatırım yapmanın karbon ayak izine ışık tutuyor. Bitcoin gerçekten ne kadar yeşil?

Borsa iklime Bitcoin'den daha zararlı

Bitcoin'in karbon ayak izi dünyada giderek yüksek sesle tartışılan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın en büyük merkezi olmayan ağının güç tüketimi oldukça kolay bir şekilde belirlenebilirken, CO₂ emisyonu tahminleri çok daha kötü. 

Sonuçta madencilik, merkezi olmayan organize bir süreçtir. Madenlerin bulunduğu yere bağlı olarak şirketler, hashing için farklı enerji kaynakları kullanır. Ayrıca madenciler bu takip sürecinden pekte hoşlanmazlar; bu nedenle, ağı güvenceye almak için kullanılan elektriğin çoğunluğunun yenilenebilir mi yoksa fosil enerji kaynaklarından mı geldiği tam olarak bilinmiyor.

Rakamlarla ifade edildiğinde, Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi verilerine göre, Bitcoin 127.98 TH/W elektrik tüketiyor. Bu istatistik, madencilik zorluğu, hash oranı ve yaygın madencilik cihazları ve bunların enerji verimliliği gibi gerçekten kamuya açık olan verilerden kaynaklanmaktadır.

CO₂ dengesi bir sır

CO₂ dengesinde durum farklıdır; burada bilimin tahminlerine güvenmek zorundasınız. Bilim adamları Krause ve Tolaymat (2018), Bitcoin'in yılda yalnızca 1,2 ila 5,2 megaton CO₂ saldığı sonucuna varıyor. 

Bitcoin, portföyün karbon ayak izini iyileştirebilir

Geçen yıl Kasım ayında yayınlanan bir makalede, Batı Avustralya Üniversitesi'nden yazarlar Dirk Baur ve Oldenburg Üniversitesi'nden Josua Oll tam da bunu yapıyor: Bitcoin CO2 emisyonlarını piyasa değeriyle karşılaştırıyorlar. Makalede, yazarlar 10.000 USD'lik bir bitcoin yatırımının iklim üzerindeki etkisini eşdeğer bir hisse yatırımınınkiyle karşılaştırıyor. Bakın ve bakın: CO₂ tahminine bağlı olarak, Bitcoin eklemek kendi CO₂ ayak izinizi bile azaltabilir.


Bu, aşağıdaki elektronik tablodan açıkça görülmektedir.

Borsa iklime Bitcoin'den daha zararlı - Resim : 1

Yeşil arka plana sahip tüm alanlarda portföye Bitcoin eklemek ekolojik ayak izini azaltır.  Tablonun turuncu kısmındaki değerler, Bitcoin'in gerçekte ne kadar CO₂ yaydığına bağlı olarak, Bitcoin çeşitlendirmesi yoluyla CO₂ emisyonlarında bir artışı temsil eder.

deniliyor.

Hisse senedi endeksi Bitcoin'den daha zararlı

Çalışma, Bitcoin'in piyasa değerini ilk kez CO₂ emisyonlarıyla karşılaştırdığı için Bitcoin'i çevreleyen iklim tartışmasına önemli bir katkı sağlıyor. Ayrıca geleneksel yatırım stratejilerinin genellikle BTC yatırımlarından daha fazla zarar verdiğini gösteriyor. Stefan Richter'in yaptığı röportajda şöyle söylüyor,

''Birçok insan için Bitcoin'in öncelikle bir yatırım olduğuna inanıyorum. Makale, yatırımların her zaman dışsallıkları olduğunu açıkça ortaya koyuyor ve özellikle iklim etkisi için standart bir yatırımla karşılaştırma yapıyor. Medya ve toplumdaki hakim düşünce göz önüne alındığında, mevcut en iyi verilere göre Bitcoin'in muhtemelen geniş bir hisse senedi endeksinden daha az zararlı olduğunu çok şaşırtıcı buluyorum.'' dedi. 

Böylelikle yaşanan tartışmaları bir kenara bırakıp sadece rakamlara bakıldığında Bitcoin ve hisselerin kıyaslanması durumunda şimdilik Bitcoin daha az karbon ayak izi bırakıyor demek hatalı sayılmaz.

SP500 Amerika 500 Endeks
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış
Satış
Değişim -15.2699%
Son Değer 4192.85
En yüksek 4204.39
En düşük 4167.93
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Alış 66027.99
Satış 66028
Değişim 0%
Son Değer 66027.99
En yüksek 67130
En düşük 65931.6
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler