Blockchain teknolojisi bankacılık sektörünü nasıl etkileyecek?

Blockchain teknolojisi bankacılık sektörünü nasıl etkileyecek?

Blockchain teknolojisi bankacılık sektörünü nasıl etkileyecek?

Blockchain mevcut bankacılık dünyasını nasıl değiştirebilir?

Küresel ekonomi içinde bankalar genelde iç kayıt defterlerinin kullanımıyla finansal sistemi idare ve koordine eden aracılar olarak hareket ediyor. Bu kayıt defterleri herkesin inceleyebileceği şekilde açık olmadığı için bankalara ve onların genelde eski olan altyapılarına güvenme mecburiyeti ortaya çıkıyor.

Blockchain teknolojisi, aracıları ortadan kaldırarak ve bunların yerine herkes tarafından kolaylıkla erişilebilen, güvene dayalı olmayan, sınır tanımayan ve şeffaf bir sistem koyarak sadece dünyanın para piyasalarını değil hemde bir bütün olarak bankacılık sektörünü de değiştirme potansiyeli barındırıyor.

Blockchainin, daha hızlı ve düşük masraflı işlemleri desteklemede, sermayeye erişimi artırmada, daha yüksek veri güvenliği sağlamada, akıllı kontratlar aracılığı ile güvene dayalı olmayan anlaşmaları mümkün kılmada, yasal uyumluluğu kolaylaştırmada ve daha pek çok başka konu da yardım etmesi muhtemel.

Buna ilave olarak blockchainin inovatif doğası sayesinde yeni ortaya çıkan finansal yapı taşlarının birbirleriyle etkileşim kurma yolları bütünüyle yeni türde finansal hizmetler yaratma potansiyeline sahip.

Blockchainin bankacılık ve finans için belli başlı yararları nelerdir?

Güvenlik: Blockchain temelli mimari tek hata noktalarını ortadan kaldırır ve verileri aracılara emanet etme ihtiyacını azaltır.

Şeffaflık: Blockchain ortak süreçleri standart şekle getirir ve tüm ağ katılımcıları tarafından paylaşılan tek bir doğru bilgi kaynağı yaratır.

Güven: Şeffaf kayıt defterleri farklı partilerin işbirliği yapmasını ve anlaşmaya varmasını kolaylaştırır.

Programlanabilirlik: Blockchain, akıllı kontratların yaratılması ve kullanılması iş süreçlerinin güvenilir şekilde otomatikleştirilmesine imkan tanır.

Gizlilik: Blockchainin mümkün kıldığı gizlilik teknolojileri, işletmelerin sadece tercih ettikleri verileri birbirleriyle paylaşabilmesini mümkün kılar.

Performans: Ağlar, yüksek sayıda işlem yaparken bir taraftan da farklı zincirler arasında beraber çalışılabilirliği destekleyerek birbiriyle bağlantılı bir blockchain ağı yaratacak şekilde dizayn edilmiştir.

Etiketler