Bitcoin cüzdanı nasıl açılır? Cüzdanlar hakkında bilinmesi gerekenler

Bitcoin cüzdanı nasıl açılır? Cüzdanlar hakkında bilinmesi gerekenler.

Bitcoin cüzdanı nasıl açılır? Cüzdanlar hakkında bilinmesi gerekenler

Bilindiği üzere, Bitcoin’in yapısı, klasik ve alışık olduğumuz para birimlerinden farklı. Bu durum onu saklamanın yolunu da farklı kılıyor. Bitcoin’e yeni başlayanlar için bir rehber niteliğindeki yazı serimizin bu bölümünde “Bitcoin cüzdanı nasıl açılır?” sorusunu yanıtlandırıyoruz.

Her şeyden önce Bitcoin’i saklamak dendiğinde burada bulunan kastın Bitcoin’lerinize erişim için gereken özel anahtarlarınızı saklamak olduğunu vurgulamamız gerekmektedir. Yani saklamanız gerekli olan şey eksiksiz olarak, size özel olan Bitcoin adresinize ulaşmanızı ve yaptığınız işlemlerinizi onaylamanızı sağlamakta olan özel anahtarlarınızdır.

Bitcoin cüzdanı nedir?

Mantığı biraz kavradıysanız daha açık bir biçimde ifade edelim. Bitcoin cüzdanı; fiziksel olabildiği gibi cep telefonlarınıza indirilen bir uygulama biçiminde de olabilirler. Bunlar, Bitcoin’i kullamanız için gereken özel ve genel anahtarı barındıran yazılımlar içerirler. Ayrıca Bitcoin cüzdanı ile sahip olduğunuz Bitcoin miktarını kontrol edebilirken; Bitcoin’lerinizi de blok zincir sistemi ile diğer Bitcoin cüzdanlarına gönderebilirsiniz. Ancak bir Bitcoin cüzdanına sahip olmadan önce Bitcoin borsalarından Bitcoin almalısınız.

Kripto para sahiplerinin ihtiyaçları, güvenlik gereksinimleri gibi durumlar farklılık gösteriyor. Bu sebeple de birden fazla Bitcoin cüzdan çeşidi bulunuyor. Gelin hep birlikte bu cüzdanları inceleyelim.

Bitcoin cüzdan çeşitleri

Donanım cüzdanları, genelde bir USB belleğe benzeyen fakat farklı formlarda da mevcut olabilen fiziksel ürünlerdir. Birçok uzmanın görüşüne göre, en güvenilir kripto para saklama yöntemlerinden birisidir.

Sahip olduğunuz özel anahtarlarınızı, çevrim dışı bir biçimde saklayan donanım cüzdanları pek çok hacker saldırısını da engelleyebiliyor. Ayrıca bu donanım cüzdanlarını yanınızda da taşıyabiliyorsunuz. Bu cüzdanların en yaygın olanı Ledger markası altında çıkarılan Ledger Nano S ve Ledger Nano X cihazlarıdır. Trezor gibi popüler farklı donanım cüzdanları da bulunur. Mevcut dolar kuru üzerinden piyasa fiyatları 500 TL’den başlar.

Özellikle kendi bütçenize göre çok miktarda kripto para sahibi iseniz donanım cüzdanları sizin için en doğru saklama yöntemi olabilir. Borsalarda ya da mobil cüzdanlarda Bitcoin saklamak, donanım cüzdanları kadar güvenli bir yöntem değildir.

Kağıt Bitcoin cüzdanı (Paper Wallet)

Dijital bir varlığın kağıt bir cüzdanı olması nasıl açıklanabilir? Kağıt cüzdanlar, üstünde Bitcoin adresinizin ve özel anahtarınızın yer aldığı, genelde bir etkinlik bileti gibi görünen kağıt belgedir. Üzerindeki QR kodun okutulması yolu ile kağıt cüzdanınıza Bitcoin gönderebilir ya da alabilirsiniz. Kağıt cüzdanınızı yaratmak için bu işi yapan web sitelerinden faydalanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gerekli olan nokta, kağıt cüzdan üreten sitelerin arasında çok sayıda dolandırıcı site de bulunduğu. Bu kötü niyetli siteler, oluşturduğunuz kağıt cüzdandaki özel anahtarlarınızı okuyabilir, Bitcoin’lerinizi sizden alabilirler. Bu sebeple iyi araştırmalı ve güven duyulan bir platform seçmelisiniz.

Kağıt cüzdanların avantajı nedir? En önemli avantajı, herhangi bir dijital ortamda saklanmıyor olmalarıdır. Kağıt cüzdana yazdırdığınız özel anahtarınız çevrim içi ortamda bulunmaz ve bu durum muhtemel saldırılara karşı size yüksek koruma sağlar.

Mobil Bitcoin cüzdanı

Yukarıda saydığımız Bitcoin cüzdan çeşitleri, genelde hızlı al sat yapmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilmiyor. Eğer devamlı kripto para alım satımı yapıyor ve kripto parayı kısa vadeli bir yatırım olarak görüyorsanız mobil cüzdanlar sizin için ideal olacaktır. Bu mobil cüzdanlar telefonunuzda bulunan herhangi bir mobil uygulama gibi çalışıyor. Ayrıca sahip olduğunuz özel anahtarlarınızı gizleyerek, telefonunuz üzerinden ödeme yapmanıza da imkan sağlıyor.

Mobil cüzdanlar, donanım cüzdanları ya da kağıt cüzdanlara göre kullanılabilirlik ve pratiklik açısından daha önde. Bununla beraber bu kullanılabilirlik ve pratikliğe ulaşmak için güvenlikten biraz feragat ediliyor.

Mobil Bitcoin cüzdanları, anahtarlarınızı saklamak için uygun ve hızlı olarak gözüküyorlar fakat hacker’lar bu cüzdanlardaki güvenlik açıklarını bularak sorun yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle herhangi bir Bitcoin cüzdanını telefonunuza yüklemeden önce, güvenlik konusunda sizlere sunmuş olduğu avantajları incelemelisiniz. Elbette uygulamanın geçmişi de önemli. Daha önce hacker saldırısına uğramış mı, eğer bu tarz saldırılardan zararlı bir biçimde çıktıysa kullanıcılarına ne gibi olanaklar sağlamış, araştırmalısınız. Ek olarak bu cüzdanlar, telefon uygulamaları olduğundan telefondaki bir güvenlik açığı, cüzdanınızı da etkileyebilecektir.

Etiketler