Bitcoin Cash nedir? Bitcoin Cash ve Bitcoin arasındaki farklar

Bitcoin Cash nedir? Bitcoin Cash ve Bitcoin arasındaki farklar.

Bitcoin Cash nedir? Bitcoin Cash ve Bitcoin arasındaki farklar

Bitcoin Cash nedir? Bitcoin Cash nedir?

Bitcoin Cash, 1 Ağustos 2017’de Bitcoin’in blok zincirinden ayrılarak ortaya çıkartılmış bir kripto para birimidir. BCH ile gösterilen Bitcoin Cash kripto para borsalarında en çok işlem yapılan kripto paralardan biridir.
Bitcoin Cash’e neden ihtiyaç duyuldu?
Bildiğiniz üzere Bitcoin fikri 2008 senesinde ortaya çıktı ve seneler geçtikçe; özellikle de son 5-6 sene içerisinde insanları şaşırtacak olaylara imza attı. Hızla popülerlik kazandı ve büyüdü. Ancak bu büyüme bazı problemleri de yanı sıra getirdi.

Bu problemlerden biri ise Bitcoin ağına daha çok kullanıcının katılması ile başladı. Bitcoin’de belirlenen blok ölçüsü 1 MB düzeyindeydi ve bu ölçü zaman geçtikçe yetersiz olmaya başladı. Bu ise Bitcoin’in pratik kullanımına dair pek çok tartışmayı alevlendirdi. Mevcut blok ölçüleriyle Bitcoin ağı, işlemlere yetişemiyor, işlem ücretleri artıyor ve bekleme süreleri uzuyordu.

Bu noktada Bitcoin geliştiricileri, halihazırda uzun bir süredir konuşulan SegWit adında bir teknolojiyi Bitcoin’e uygulamayı kararlaştırdılar. SegWit ile beraber Bitcoin’in işlem kapasitesi artacak, işlem ücretleri düşecek ve süreler normal seyrinde olacaktı. Öte yandan bazı kuvvetli madenciler ve bir grup, buna karşı çıkıyor ve çözümün direk olarak blok boyutlarının artırılmasında yattığını savunuyordu. SegWit tartışmaları, Bitcoin’de bir ayrılık getirdi. Daha önceleri “Bitcoin İsa” olarak anılan ve Bitcoin’in erken yatırımcılarından bir tanesi olan Roger Ver öncülüğünde ve büyük madencilik şirketlerinin de desteği ile Bitcoin Cash adında yeni bir kripto para yaratmak için kollar sıvandı. Bitcoin’den bölünerek oluşturulan bu kripto parada blok boyutları 1 MB yerine tam 8 kat artırılarak 8 MB olarak belirlendi.

1 BTC’si olan 1 BCH aldı

Bitcoin Cash, bir hard fork yolu ile gerçekleştirildi ve her BTC sahibi, sahip oldukları BTC ne kadarsa o oranda BCH aldılar. Bir noktada BCH’nin fiyatı 3-4 bin dolarlara ulaştığında 1 BTC’si olan havadan 3-4 bin dolar para elde etmiş oldu.

Bitcoin Cash’in ortaya çıkmasının ardından Roger Ver ve çevresindekiler, yeni kripto para için yoğun bir propoganda çalışmasına giriştiler. Bitcoin Cash’in Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto’nun gerçek vizyonunu yerine getirdiğini iddia ediyorlar ve Bitcoin Core ekibinin ise bundan saptığını söylüyorlardı. Amaç, Bitcoin Cash’i günlük yaşamda kullanabilmesini sağlamaktı.

Bitcoin Cash nedir ve BCH’ye neden ihtiyaç duyuldu sorularını yanıtladık. Şimdi de Bitcoin Cash’in nasıl bir yapıya sahip olduğunu gözden geçireceğiz.

Bitcoin Cash nasıl bir yapıya sahip?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Bitcoin’in blok kapasitesi 1 MB civarlarındaydı. Ancak Bitcoin Cash’in sahibi olduğu teknoloji ağdaki blok kapasitesinin arttırılmasına da izin veriyor. İçerisinde bulunduğumuz bu günlerde blok kapasitesinin sınırı 8 MB ve bu daha da arttırılabilir. Blokların 8 MB boyutunda olması nedeniyle de işlemler Bitcoin’e göre daha hızlı bir biçimde gerçekleştiriliyor. Öte yandan bu durum, Bitcoin Cash’in Bitcoin’den çok daha iyi olduğu manasına gelmiyor. Bitcoin Cash’in Bitcoin’e göre daha merkezi olması, onun için başlı başına bir sorun teşkil ediyor.

BCH’in yapısını incelemeye devam etmekteyiz… Kripto para madencilerinin ekosisteme katkıları bir hayli önemli. Bu nedenle de kripto paraların büyük bir bölümü madencilere muhtaç diyebiliriz. Eğer ağdaki madenci sayısı azalırsa zincirin normal bir biçimde çalışması aksayabilir. İşte Bitcoin Cash burda ayrı bir yapıya bürünüyor ve sistemi etkileyecek bir durumda para biriminin daha da istikrarlı bir biçimde çalışmasına yardım ediyor.

Yapısal özelliklerin birisi de bulunduğu blok zincire erişimin kesilmesi veya değiştirilmesi nerdeyse imkansız diyebiliriz. Bunun nedeni de sistemde bulunan bloklar, ağdaki düğümlerin (node) büyük bir bölümü risk içerisinde bulunmadığı sürece şifrelerin farklılaştırılmasını engelleyecek biçimde şifrelenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Gördüğünüz üzere onlarca senedir süregelen bankacılık sistemlerinden bir hayli ayrı bir yapıyla karşı karşıyayız.

Bitcoin Cash madenciliği nasıl yapılır?

Madenciliği kısaca açıklayacak olursak kripto para ağındaki (Ethereum, Bitcoin vb.) verileri bloklara ayırmak ve bloklara eklemek olarak tanımlayabiliriz. Bunu Bitcoin Madenciliği yazımızda daha ayrıntılı açıklamıştık. Okuyup geri dönerseniz bundan sonra bahsedeceklerimiz daha anlaşılır olabilir.

Bitcoin Cash madenciliği yapmak istiyorsanız evvela bir cüzdanınız olmalı. Ama unutmayın elde edeceğiniz kripto paraları borsalarda bulunan cüzdanlara aktaramazsınız. Bu nedenle değişik bir BCH cüzdanınız olmalı. Ardından da gerekli ekipmanlara erişim sağlamalısınız. Bu ekipmanlar zaman ilerledikçe farklılık göstermeye devam etti. Madenciliğin ilk başladığı senelerde işlemciler önemli bir yer tutarken işlemciler görevlerini ekran kartlarına bıraktı. Ekran kartları da madencilik için yetmeyince madencilerin yardımına ASIC’ler yetişti.

Bitcoin’de blok boyutunun 1 MB olduğunu söylemiştik. BCH’de de bu boyut 8 MB. İşte burda da diğer bir durum söz konusu oluyor. Madencilerin asıl görevleri blokları tamamlamak fakat 1 MB boyutundaki bir bloku tamamlamak ile 8 MB boyutundaki bir bloku tamamlamak aynı şey değil. 8 MB’ı tamamlamak elbette daha zor. Zor olduğu için de daha çok işlemci gücüne ve elektrik enerjisine ihtiyaç duyuluyor. Yani madencilerin giderleri daha fazla oluyor.

Madencilik yapmak isteyenler gerekli ekipmanları toplamak veya bununla uğraşmak istemiyorsa bir madencilik havuzuna giriş yapabiliyorlar. Bu durumda da elektrik faturalarıyla veya elektronik cihazlarla uğraşmak mecburiyetinde kalmıyorlar. Seçim doğal olarak madencilik yapmak isteyen kişiye ait. İyice araştırıp, mantıklı bir seçim yapmalısınız. Madencilik havuzuna katılmanın etkisi ise bir hayli fazla denilebilir. Çünkü piyasadaki madencilik havuzları ağda gerçekleşen işlemlerin %50’den fazlasını gerçekleştiriyor. Tek bir kişinin ise tek başına %20-30’u geçmesi bile mucize olarak adlandırılabilir.

Bitcoin Cash’de de madenciler bloklarını tamamladıktan sonra blok başına 6.25 BCH ödül kazanıyorlar. Tabi yarılanmadan önce (halving) blok başına verilen BCH miktarı 12.5 olarak karşımıza çıkıyordu.

Etiketler