Bir yılda yüzde 240 zam geldi! Yumurta fiyatı ne kadar?

Enflasyon oranlarının yükselmesi zam üstüne zam yapılmasına neden oluyor. Ülkemizde en çok zam gelen ürünlerin başında yumurta yer alıyor. Yumurta üreticileri tarafından kış aylarında yumurtanın tanesinin 3 liraya yükseleceği açıklandı. Peki, yumurta fiyatlarına ne kadar zam yapıldı? İşte detaylar…

Bir yılda yüzde 240 zam geldi! Yumurta fiyatı ne kadar?

Türk mutfağının en çok kullanılan ürünleri arasında yumurta yer alıyor. Yumurta, farklı yemek ve pasta türlerinin yanı sıra sabah kahvaltılarının da vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Ülkemizde yumurta tüketiminin üst seviyede olması fiyatlardaki zam oranlarının da artmasında etkili oluyor. Enflasyon oranlarının yükselmesinden en çok etkilenen ürünler arasında yumurta da bulunuyor. 2022 yılı içerisinde yumurtaya yüzde 240 oranında zam yapıldığı tespit edildi. 2021 Temmuz ayında yumurtanın tanesi 60 kuruşa satılıyordu. 2022 Temmuz döneminde ise yumurtanın tanesi 1.86 liraya kadar yükseldi. Lakin, kış döneminde fiyatların rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. 

Bir yılda yüzde 240 zam geldi! Yumurta fiyatı ne kadar? - Resim : 1
‘’Yumurtanın tanesi 3 liradan satılacak’’


Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) tarafından yapılan açıklamaya göre yumurta fiyatlarına zam yapılması kaçınılmaz görülüyor. Yumurta üretim maliyetlerinin arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri, yumurta fiyatlarına zam yapılmaması halinde zarar edeceklerini açıklandı. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yumurta fiyatlarında artış yaşanmaya başladı. Anadolu’da ise yumurta fiyatlarına henüz ekstra zam yapılmadığı belirlendi. Küçük üreticilerden temin edilen yumurtaların fiyatlarına zam yansıtılmadı. Lakin, zincir marketler tarafından yumurta fiyatları her gün yeniden etiketleniyor. Yumurta üreticileri, tüketicilerin tane olarak değil de koli halinde yumurta satın almasını tavsiye ediyor. 30’luk orta boy yumurta fiyatlarının 66 TL’den 78 TL’ye yükseldiği belirlendi. Büyük boy 30’luk yumurta kolileri içinse fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. Lakin, kış döneminde yumurtanın kolisinin 100 TL gibi rekor bir seviyeye ulaşabileceği endişesi de bulunuyor. Vatandaşlar ise temel besin maddeleri arasında yer alan yumurtanın zamlı fiyatlarından dolayı şikayet ediyor.