Gıda fiyatları rekor hızda yükseldi

Türk-İş araştırmasına göre gıda fiyatları, kasım ayında aylık yüzde 25,75, yıllık yüzde 54,96 artarken açlık sınırı 4 bin 13 TL, yoksulluk sınırı ise 13 bin 72 TL'ye ulaştı.

Gıda fiyatları rekor hızda yükseldi

Gıda enflasyonu bakımından öncü göstergelerden biri kabul edilen Türk-İş gıda endeksi aralık ayında rekor oranda yükseliş gösterdi. 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) ''Açlık ve Yoksulluk Sınırı'' araştırmasının aralık ayına yönelik sonuçları yayınlandı.

Türk-İş verilerine göre gıda fiyatları rekor hızda yükseldi

Türk-İş tarafından açıklanan verilere göre, Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonu aralık ayında aylık yüzde 25,75, yıllık olarak yüzde 54,96 ile rekor hızla yükseliş gösterdi. Gıda fiyatlarındaki artış kasım ayında aylık olarak yüzde 3,18, yıllık bazda ise yüzde 26,82 olarak gerçekleşmişti.

Raporda, Türk Lirası'ndan dövize yönelişin önüne geçmek için uyarlanmaya başlanan ve kur korumalı mevduat olarak isimlendirilen önlemlerle, döviz kuru önemli oranda düşmüş olmasına karşın etiketlerin değişmediği aktarıldı. Ayrıca 2021 yılının aralık ayından itibaren gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 25,75 olarak hesaplandığı ve böylece de ücretli çalışanların ve emeklilerinin geçim koşullarının daha da ağır hâle geldiği belirtildi. 

Türk-İş verilerine göre gıda fiyatları rekor hızda yükseldi

Raporda bu kadar yüksek oranlı artışın ''Kasım 1987 seçimlerini izleyen Aralık 1987'de'' gerçekleştiği vurgulandı. 

Yoksulluk sınırı 13 bin TL'nin üzerinde

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4.013,26 TL'ye çıktı. 

Gıda harcaması ile beraber giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 13.072,51 TL'ye, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 4.926,94 TL2'ye yükseldi. 

Türk-İş verilerine göre gıda fiyatları rekor hızda yükseldi

Dört kişilik bir ailenin yalnızca gıda harcaması (mutfak masrafı) geçtiğimiz aya göre 822 TL artış gösterdi. Yalnızca aylık toplam harcama tutarındaki artış ise 2 bin 677 TL oldu. Yıllık artış mutfak harcamasında 1.423 TL ve toplam harcama olarak 4 bin 639 TL olarak gerçekleşti. 

Türk-İş tarafından yapılan açıklamada, ''Bir önceki yılda geçerli olan asgari ücrete kıyasla aylık net 1,427.5 TL ve yüzde 50.51 oranındaki artış, bu ay gerçekleşen fiyatların gölgesinde kaldı.'' ifadeleri yer aldı. 

Etiketler