BAEMB ile TCMB Arasında ikili swap anlaşması imzalanmıştır

19 ocak 2022 tarihi ile Türkiye Cumhuriyeti ile Arap emirlikleri arasında bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın detayları haberimizde...

BAEMB ile TCMB Arasında ikili swap anlaşması imzalanmıştır

Swap anlaşması imzalandı!

Ankara 19 Ocak 2021 tarihinde yani bugün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında, BAE dirhemi ile Türk lirası para birimleri için İkili Para Takası anlaşması imzalandığını duyurdu. Swap anlaşmasının nominal büyüklüğü karşılıklı olarak 18 milyar dirhem ve 64 milyar Türk lirasıdır olacağını içeren anlaşmada birçok farklı alana değinim yapıldı. Buna ek olarak iki ülke arasında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi adına finansal iş birliğinin daha da güçlendirilmesi amacını taşıyan anlaşma üç yıl süreyle geçerli olması ve karşılıklı mutabakatla uzatılabileceği bilgisi şu anlık elimizde bulunuyor.

Anlaşma, BAEMB Başkanı Sayın Khaled Mohamed Balama ile TCMB Başkanı Sayın Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu tarafından imzalanan anlaşmada birçok madde gizlendiğini düşünülüyor. Anlaşmanın imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada Başkan Khaled Mohamed Balama, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile imzalanan bu anlaşma her iki ülkenin finansal konularda, özellikle de iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar alanında ikili iş birliğini artırma iradesinin bir göstergesidir.” İfadelerini kullanmıştır. Buna ek olarak Başkan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ise: “Bu anlaşma, iki ülke merkez bankasının, ülkeleri arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin geliştirilmesi için yerel para birimleri üzerinden karşılıklı ticaretin derinleştirilmesine yönelik kararlılığını göstermektedir.” Şeklinde bir açıklama yaptığı biliniyor.

Peki bundan sonra ne olacak

Anlaşma sonrası kafalarda tek bir soru dolaşıyordu. Bu soru ise bu dönemden sonra ne olacağı sorusuydu. Bu soruya şu anlık net bir cevap vermek zor. Ancak ilerleyen süreçlerde daha açıklayıcı bir tablo ile açıklanacağı düşünülüyor.

Yaşanan kur artışı ve enflasyon artışı gibi birçok durumdan dolayı bir çözüm bekleyen halk için bu anlaşma pek işe yarar gibi durmuyor. Her geçen gün dolar ve euro karşısında değer kaybeden Türk lirası için bir çare bulunması gerekiyor.