Azerbaycan petrol fonu TCMB'ye 1 milyar euro verdi!

Azeri Devlet Petrol Fonlarından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına 1 milyar Euro değerine depo hesabı açıldığı duyuruldu.

Azerbaycan petrol fonu TCMB'ye 1 milyar euro verdi!

Azerbaycan'dan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na 1 milyar Euro değerine sahip bir depo hesabı açıldığı bilgisi piyasalarda büyük yer buldu. 

Daha önce çalışmaları yapıldığı söylenen 1 milyar Euro değerindeki fon depo hesabına gelen ödemelerin tamamlanması ile birlikte tamamlandı. Söz konusu fonun TCMB hesaplarına birden fazla taksitle birlikte yatırıldı. Paranın vade süresi ise 6 ay olarak belirlendiği gelen açıklamalar arasında yer alıyor. 

Daha önce piyasada gündem olan bu haberin gündemin merkezine yeniden çıktığı gözlemleniyor. 

Gelen haber akışı ile birlikte 13.60 TL seviyesine kadar geri çekilen doların yanında, Euro fiyatları da 15.15 seviyesine kadar geriledi ve yüzde 0.62 değer kaybetti. Borsa'nın ise bu haberi pek fiyatlamadığı gözlemlenirken. Euro'nun dolar karşısında değer kaybı ise devam ediyor.

Depo hesabı nedir?

Mevcut bir Merkez Bankasının dışalımcı ve dışsatımcının birbirlerine karşılıklı olarak akreditif sağlamak amaçları ile kullandıkları hesaba verilen isime depo hesabı denir. Karşılığında bir mal gösterilip vade ile iade edilebileceği gibi depo hesabındaki payların ihtiyaç durumunda kullanımına da izin verilmektedir. Türkiye'deki Azeri paraların depo hesabında nerede kullanılacağı ile ilgili ise bir bilgi ya da resmi bir açıklama henüz bulunmuyor.

Fakat piyasada pozitif karşılandığını görmek mümkün oluyor. Haberin açıklanmasından itibaren döviz fiyatlarındaki düşüş gözlemlenmesi ile birlikte altın fiyatlarında da ciddi sayılabilecek bir düşüş yaşandığı da gözlemleniyor.

Etiketler