TCMB Şahap Kavcıoğlu 2022 yılı enflasyon sunumunu gerçekleştiriyor

TCMB Şahap Kavcıoğlu 2022 yılı ile ilgili hazırlamış olduğu sunumunu ve Merkez Bankasının enflasyon tahminlerini açıklıyor.

TCMB Şahap Kavcıoğlu 2022 yılı enflasyon sunumunu gerçekleştiriyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu yılın ilk enflasyon sunumunu gerçekleştirmek adına kameralar karşısına geçerek sunumunu yaptı.

Kavcıoğlu'nun sunumundan önemli satır başları:

1- Yaptığı sunum içerisinde açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, son gerçekleştirdiği sunumdan bu yana koronavirüs ve varyantlarının risklerinin diri kalması gelişmekte olan bizim gibi ülkelerde büyüme görünümünü negatif yönde etkiledi. 

2- Küresel risklerin bizde yarattığı riskler ise sınırlı kalmaya devam ediyor. Türkiye'nin dışa bağımlılığı azalıyor ve ihracatında olumlu seyir devam ediyor.

3- Doğalgaz fiyatlarının çok yüksek bir hızla yükseldi ve yükselmeye devam ediyor.

4- Enflasyon verileri güncellendikçe Merkez Bankaları konuya müdahale etmek için aksiyon almaya başlıyor. Fakat her merkez bankası kendince kararlar alarak birbirinden farklı yorumlar katıyor.

5- Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere portföy girişlerinin yeniden başladığı görülüyor. Bu girişler sevindirici olsa da kovid öncesi döneme kıyasla hala çok düşük seviyelerde.

6- Geçtiğimiz senenin son çeyreğinde yaşanan gelişmeler enflasyonun ve döviz kurlarının hareketlerinde çok etkili olduğunu düşünüyoruz.

7- Enflasyon artış gösterirken temel gıda, enerji ve temel ürünlerin öne çıktığını görmekteyiz ve bununla ilgili çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

8- Kurda yaşanan sorunların yanı sıra tedarik zincirinde yaşanan kopukluklarda üreticinin ham maddeye ve ürüne ulaşmasını zorlaştırıyor bu da piyasada fiyatları yukarı çeken önemli bir etken olarak görülüyor.

9- Eylül ve Aralık dönemlerini kapsayan 4 aylık süreçte 500 baz puan faiz indirimi yaptık. Fakat dönemin gerekliliği bu ay faizi sabit bıraktık. 

10-  2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 13,9'dan yüzde 24,2'ye yükseldi. 2023 yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 10 oldu. 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 11,8'ten yüzde 23,2'ye yükseldi. 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2 oldu.

11- Fiyat istikrarı ve ekonomik istikrar için atılan adımların devam ettiğini söylemeliyim. Önümüzde bir süreç var ve bu süreç boyunca dezenflasyon sürecinin başlayacağını düşünüyoruz.

Etiketler