Asgari ücrete zam kapıda! 7 bin 500 liraya yükselecek…

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilen asgari ücret zammıyla ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Ekonomi uzmanları asgari ücretin yılbaşından itibaren en az 7 bin 500 TL’ye yükselmesini bekliyor. Seçim öncesi asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşte detaylar…

Asgari ücrete zam kapıda! 7 bin 500 liraya yükselecek…

Enflasyon oranlarının yükselmesi asgari ücret ile çalışan milyonlarca kişinin zam beklentisini tavan yaptı. Temmuz ayında yapılan zam ile asgari ücret 5 bin 500 TL’ye yükseltildi. Ocak ayında yapılacak zamla ilgili tartışmalar şimdiden başladı. Özellikle, seçim dönemine girilecek olması asgari ücretle çalışanların umutlarının tazelenmesine neden oldu. Ekonomi uzmanları tarafından enflasyon oranları dikkate alınarak hazırlanan raporlarda asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapılması bekleniyor. Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan yıl sonu enflasyon oranları da asgari ücret zammında belirleyici rol oynayacak. Aralık ayı enflasyon oranlarına bağlı olarak zam miktarı netlik kazanacak. Asgari ücrete yüzde 30 oranının altında zam yapılması ise çalışanların açlık sınırının altına düşmesine neden olacak uyarısı yapılıyor. 

Asgari ücrete zam kapıda! 7 bin 500 liraya yükselecek… - Resim : 1


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zam sinyali


Asgari ücret tespit komisyonu Kasım-Aralık ayları içerisinde toplanacak. Toplu sözleşme görüşmeleri ve asgari ücretin belirlenmesi için işçi ve işverenler arasındaki görüşme kritik önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 2023 yılı ekonomi planları ile çalışanları enflasyon karşısında ezdirmeyeceklerini açıkladı. Seçim süreci içerisine giren Türkiye’de asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına önemli oranda zam yapılması planlanıyor.

Asgari ücret açlık sınırının üzerinde olacak

Yükselen enflasyon oranları karşısında açlık sınırı 6 bin 800 TL olarak belirlendi. Temmuz ayı zammı ile 5 bin 500 TL’ye yükselen asgari ücrete yüzde 20 oranında zam yapılırsa 7 bin TL olacak. Lakin, bu rakamın üstüne çıkalacağı yönündeki iddialar Ankara kulislerinde konuşulmaya başlandı. ABD’de son 41 yılın en yüksek enflasyon oranlarına ulaşıldı. Küresel ekonomi uzmanları 2023-24 yıllarında da enflasyonun kontrollü şekilde yükselmesini bekliyor. Bu nedenle Aralık ayında enflasyon oranlarının düşmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Asgari ücret zammıyla ilgili yeni gelişmeler ekonominin gidişatına göre belirlenecek.