Arsa ve tarlaya olan talep rekor düzeyde

Kasım ayında arsa, dükkan, tarla gibi konut dışı gayrimenkul satışlarında tarihi rekor kaydedildi.

Arsa ve tarlaya olan talep rekor düzeyde

2021 yılının kasım ayında arsa, dükkan, tarla gibi konut dışı gayrimenkul satışlarında tarihi rekor kaydedildi. Geçtiğimiz ay 179 bin civarında konut satılırken, 161 bin konut dışı satış gerçekleşti. Bunların büyük kısmının arsa ve tarlalardan oluştuğunu aktaran uzmanlar, müstakil yaşan isteği ve konut fiyatlarındaki artış sebebiyle düşük bütçeli yatarım arayışının etkili olduğunu belirtti. 

Konut piyasasında hareketlilik devam ediyor. Farklı yatırım araçlarından gelir sağlayanlar, fiyatların daha da artmasından endişe duyanlar alım yaptıkça kasım ayında 179 bin kişi ev sahibi oldu. Böylelikle son 16 ayın en yüksek düzeyine ulaşıldı.

Arsa ve tarlaya olan talep rekor düzeyde

İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık (İGD) Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman; arsa, tarla ve ticari birimlerden oluşan 'konut dışı gayrimenkul' satışında tüm zamanların rekorunun kırıldığını açıkladı. 

Kasım ayında yaklaşık 161 bin konut dışı gayrimenkul satıldığını söyleyen Büyükduman tarafından verilen bilgilere göre, geçmişte gayrimenkul satışlarının yüzde 55'i konut olurken yüzde 45'i konut dışı gayrimenkul satışlarından oluşmuştu.

2020 yılının başı itibarıyla satış adetlerinin eşitlendiğini belirten Büyükduman, bu yıl bazı aylarda konutun geride kaldığını belirtti. 

Arsa ve tarlaya olan talep rekor düzeyde

Konut dışı satışlardaki artışın sebebi ne?

Arsa ve tarlalara gösterilen ilginin nedeni olarak iki seçenek öne çıkıyor. Salgın ile beraber müstakil yaşam alanlarına ilginin arttığını, bahçeli ev edinmek amacıyla kırsal bölgelerde arsa ve tarla yatırımlarının tetiklendiğini aktaran Büyükduman, öte yandan konut fiyatlarında görülen yüksek artışların, gayrimenkul yatırımcısını küçük tutarlarla bile olsa alım yapılabilen arazi piyasasına yönlendirebiliyor. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, salgın ile beraber yaşam ve hobi alanı amaçlı arsa tarla yatırımlarının arttığını aktardı. Türk Lirası yerine yatırımını gayrimenkulde değerlendirmeyi düşünen kişilerin sayısının artması da bu hareketliliği destekliyor.

Maya, arsa alımlarında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

''- Mevcut imar durumu,

- Parselin arsa haline geldikten sonra yapması gereken ilave terklerin olup olmadığı,

- İmar planının tarihi ve yakın gelecekte değişme potansiyelinin olup olmadığı,

- Yakın çevresinde bir kamu projesinin planlanıp planlanmadığı,

- Kamulaştırmaya konu olup olmama potansiyeli gibi hususları iyi analiz edilmeli.”

Maya tarla alacaklar için de bazı tavsiyelerde bulundu:

''- Kadastral yolu olup olmadığı,

- Hisseli tapu olup olmadığı,

- Yakın gelecekte imara açılma potansiyeli incelenmeli.

- Tarlanın yakın çevresinin büyük kamu projelerine konu olma potansiyeline bakılmalı. Otoyol projeleri, rüzgâr, elektrik santralı gibi projeler, tarlanız için kamulaştırma ihtimalini gündeme getirebilir.

- Sulu veya susuz tarıma elverişli olup olmadığı,

- Bölgede üretilen ekin türü, kapasitesi,

- Parselde geçit hakkı olup olmadığı gibi temel hususlara dikkat edilmeli.”

Etiketler