Araç sahipleri dikkat: Bunu yaptırmazsanız cezası büyük!

Milyonlarca araç sahiplerini yakından ilgilendiren 'Zorunlu Trafik Sigortası' fiyatları 1 Eylül'den sonra yüzde 20 seviyesinde artış gösterdi. Tavan fiyatlar için uygulanan aylık artış oranı da yüzde 2.2 'ten 4.75'e çıktı. En ucuz sigorta ne kadar? En yüksek tarifeler ne kadar oldu?

Araç sahipleri dikkat: Bunu yaptırmazsanız cezası büyük!

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren 'Zorunlu Trafik Sigortası' fiyatları 1 Eylül tarihinden itibaren yüzde 20 seviyesinde artış gösterdi. Trafiğe kayıtlı araç sayısı 26 milyon ve her aracın trafik sigortası yaptırması zorunlu. Bununla beraber zorunlu trafik sigortası olası bir kaza durumunda (maddi ve bedeni) ‘karşı tarafa’ verilen zararı, hatalı oranına bağlı olarak kısmen veya tamamen karşılıyor.

Öte yandan bu yıl için zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası 169 lira olarak gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra sigortasız araçlar ek olarak trafikten men ediliyor. 

Araç sahipleri dikkat: Bunu yaptırmazsanız cezası büyük! - Resim : 1

1 Eylül'den sonra trafik sigortasına zam!

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yeni yönetmeliğiyle hasar-prim dengesini göz önünde bulundurarak trafik sigortası tarifelerini revize etti.

Yeni gelen güncelleme ile beraber trafik sigortası primlerine eylülden geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapılırken, aylık artış oranı da yüzde 2.25’ten yüzde 4.75’e çıkarıldı. Böylelikle toplamda yüzde 24.75 seviyesinde zam gerçekleştirildi. Öte yandan hasarsızlık indirimi düşen gruplarda bu fark artıyor ve sigorta şirketleri belirlenen tavan fiyatların altında sigorta poliçesi kesebiliyor.

Araç sahipleri dikkat: Bunu yaptırmazsanız cezası büyük! - Resim : 2

Hasarsızlık indirimi düştü

Milyonları ilgilendiren zorunlu trafik sigortası azami prim oranlarında artış yaşanırken, hasarsızlık prim indirim oranları ise daha düşük uygulanacak. Bununla beraber indirim ve artırım oranları 4'üncü basamağa göre belirlenirken, prim indirim oranları 7’nci basamak için yüzde 45 yerine 42, 6’ncı basamak için yüzde 30 yerine yüzde 22, 5’inci basamak için yüzde 15 yerine yüzde 10 uygulanacak.

Düzenlenecek poliçelerde hasar sebebiyle ödenecek prim artırım oranları da 3’üncü basamak için yüzde 50’den yüzde 45 seviyesine, 2’nci basamak için yüzde 100’den yüzde 90 seviyesine, 1’inci basamak için yüzde 150’den yüzde 135 seviyesine çekildi.

Araç sahipleri dikkat: Bunu yaptırmazsanız cezası büyük! - Resim : 3

Ülke genelinde otomobil için uygulanacak tavan fiyatlar

Araç sahipleri dikkat: Bunu yaptırmazsanız cezası büyük! - Resim : 4

Araç sahipleri dikkat: Bunu yaptırmazsanız cezası büyük! - Resim : 5

Araç sahipleri dikkat: Bunu yaptırmazsanız cezası büyük! - Resim : 6

Son 5 yıldır tavan fiyatlar uygulanıyor

Zorunlu trafik sigortasında son 5 yıldır tavan fiyatlar uygulanıyor. Sigortacılar devletin belirlediği artış oranını geçemiyor ve her ilin risk haritasına göre belirlenen bir tavan fiyat listesi bulunuyor.

Aylık olarak belirlenen bu tarife maliyet artışı kaynaklı olarak eşit bir şekilde zam yapılabiliyor. Bununla beraber aylık artış katsayılarında da güncellemeler gündemde yer alıyor.

2022 yılında maliyetlerin ve araç fiyatlarının yükselmesiyle sigorta fiyatları oldukça sık değişiklik gösterdi. 2022 yılının şubat ayında başlayan artış katsayısı yüzde 1.50 olarak uygulanmaya başlamıştı. Bunun yanı sıra 1 Şubat tarihinde tek seferlik yüzde 20 seviyesinde artış yapıldı. İlerleyen süreçte ise 1 Haziran'da geçerli olmak üzere trafik sigortası azami primlerinde yüzde 25 seviyesinde ek bir artış gerçekleşti.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler