Apple etkisi tüm piyasayı etkiliyor!

Apple, işe alım ve harcamalarını yavaşlatma kararını açıkladıktan sonra global piyasadaki etkileri.

Apple etkisi tüm piyasayı etkiliyor!

Apple, işe alımlarını ve şirket içindeki bazı ekip alanlarında yapılacak olan harcamalarının yavaşlatacağını açıkladı. Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar doğrultusunda yeni kararlar alan Apple ekonomik görünüme olan dertleri artırdı. Küresel piyasalarda risk iştahını baskılarken Çin'de hadise sayıları da piyasanın ilgi odağında olmaya devam ediyor.

Apple istihdam politikası açıklamasından sonra teknoloji paylarında küresel olarak satış baskısını artırırken doların iki günlük düşüşüne sebep oldu.  

 Asya Pasifik Endeksi Hong Kong'da devam eden teknoloji payları düşüş yaşarken Çin'de yaşanan ve gittikçe artan Kovid-19 vakaları ile konut piyasaları olumsuzluk yaratmakta. 

Apple kararlarının büyük etkisi

Apple'ın şirket içindeki harcamalarının kısıtlama kararı ve iş alımlarını yavaşlatma açıklamasından sonra ABD'nin ekonomik kaygısını büyük ölçüde etkilemeye başladığını gösterdi.

Yapılan haberlere dayalı Apple, önümüzdeki yıl için ekonomik sorunlarla karşı aldığı yeni kararla bazı ekiplere işe alımı ve harcama büyümesini yavaşlatmayı planlıyor. Bu planlama şirket içindeki tüm ekipleri kapsamadığı gibi 2023'teki agresif bir ürün tanıtım takvimi planladığını belirtti. 

Apple'ın bu açıklamalarının ardından payı bir orta yüzde 2'nin üzerinde bi düşüşle 147 dolara gerileri. Payın fiyatı bu senenin  başından itibarıyla yüzde 17 düşüş yaşadı.

Bu yaşanan duruma benzer bir açıklama çokuluslu bir ABD yatırım bankası olan Goldman Sachs'nın CEO'su Denis Coleman'dan geldi. Bankasının ikinci çeyrek bilançosunun açıklamasının ardından analistlerle yapılan bir konuşmada, “Zorlu çalışma ortamı göz önüne alındığında, kaynaklarımızın en düzgün formda kullanılmasını sağlamak için ileriye dönük tüm harcama ve yatırım planlarımızı tekrar gözden geçiriyoruz. Sonuç olarak, işletme verimliliğimizi düzgünleştirmek için bir dizi tedbir alıyoruz. Spesifik olarak, işe alım suratını yavaşlatma ve ileriye dönük muhakkak profesyonel hizmetlere ödenen fiyatları düşürme kararı aldık” dedi.

Etiketler