Dolar'da son durum ve beklentiler

Merkez Bankası'nın faiz kararının yön belirleyici olacağı piyasada bugün, küresel piyasalar ve yeni corona virüsü önlemleri takip edilecek. Morgan Stanley, erken faiz indirimi durumunda dolar/TL'nin 9.50-10 seviyesini test etmesini bekliyor.

Dolar'da  son durum ve beklentiler

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) 15 Nisan’daki faiz kararını öncesi 8.20’nin altında yatay bir seyir izliyor. Kurda Hazine borçlanmaları, sanayi üretim verileri, yeni corona virüsü önlemleri ve küresel piyasalar takip ediliyor.

Asya borsaları, ABD piyasalarının gerilemesiyle temkinli seyrederken, yatırımcılar, pandemiden küresel toparlanmanın nasıl olacağını görmek için bilanço döneminin başlamasını ve bugün yayınlanacak ABD enflasyon verisini bekliyorlar.

Dolar, ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşük seyrin etkisiyle başlıca para birimleri karşısında üç haftanın dip seviyesine yakın seyrederken, işlemciler TSİ 1530’da yayınlanacak ABD enflasyon verisini bekliyorlar.

PİYASA YAPICILAR FAİZ KARARINI BEKLİYOR!

Piyasaları kargaşaya sürükleyen ani bir kararla atanan Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB’nin politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Reuters anketindeki faiz indirimi sorusuna yanıt veren 14 ekonomistten 5’i ilk faiz indirimini ikinci çeyrekte beklerken, 7’i ise bunun üçüncü çeyrekte olacağını, iki kişi ise son çeyrekte olacağını öngördü. Reuters’ın görev değişimi öncesi yaptığı son ankette ise ilk indirimin üçüncü ya da dördüncü çeyrekte yapılacağı hatta 2021’e kalabileceği öngörülüyordu.

Piyasalardaki genel beklenti ve fiyatlama TCMB’nin politika faizini sabit tutacağı şeklinde.
Fakat olası faiz indirimi ihtimali için piyasa sert satıcılı şekilde günlerdir devam ediyor.
Piyasa yapıcılar TCMB’nin beklentilerin aksine erken bir faiz indirimine gitmesi ihtimalinde ise TL’nin sert değer kaybı yaşaması kaçınılmaz halde.

Morgan Stanley bu senaryoda dolar/TL’nin 9.50-10 seviyelerini çok rahat göreceği yönünde bildirim yayınladı. Yatırım bankası TCMB’nin bu hafta sıkılaştırma yanlısı bir söylem ya da yönlendirme yapması halinde ise dolar/TL’nin 7.75-8.00 bandına düşebileciğini bekliyor.

Hazine dün nisan ayı iç borçlanma programına başladı. 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ve 5 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvillerin yeniden ihraçlarında 6.6 milyar TL’si piyasadan 8.7 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.

Etiketler