Açlık sınırı asgari ücrete ulaştı!

TÜİK'in açıkladığı son verilere göre açlık sınırı asgari ücrete kadar ulaşıp büyük oranda bir tedirginliğe yol açtı. İlerleyen süreçlerde ne olacağı oldukça merak ediliyor. İşte detaylar...

Açlık sınırı asgari ücrete ulaştı!

Açlık sınırı asgari ücrete ulaştı!

Açlık sınırı 4 bin 250 lira ile asgari ücrete yetişerek birçok dar gelirliyi oldukça endişelendirdi. Ocak’ta gıda enflasyonu aylık %3,71, yıllık ise %59,67 olarak belirlendi. Yoksulluk sınırı da 13 bin 844 liraya kadar ulaştı. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 5 bin 587 lira olarak hesaplandığı bilgisi belirlendi. Türk-İş’in 35 yıldır düzenli olarak yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasına göre, asgari ücret Ocak ayında, açlık sınırının yalnızca 3 lira üzerinde kalarak asgari ücretin yaşadığı %50 oranındaki artışı bir işe yaramadı.

Türk-İş tarafından yeni beslenme kalıbı temel alınması ile farklı bir çalışma grubu tarafından hesaplanan ve 2022 yılından itibaren açıklanmaya başlayan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 4 bin 249 lira 95 kuruşa kadar yükseldiği biliniyor. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı da 13 bin 843 lira 50 kuruşa kadar çıktı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 5 bin 587 lira 79 kuruş olarak hesaplandı.

Gıda enflasyonunda yeni rekor

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre %3,71 oranında arttı ve son 12 ay itibariyle %59,67 oranında bir artış hesaplandığı biliniyor. Bu oran araştırma tarihinin en yüksek yıllık gıda enflasyonu olarak kaydedilerek büyük oranda bir artış yaşadı.

Konfederasyonun açıklamasında, “Döviz kurlarının son büyük zirvesinden sonra geçen ay yüzde 25’e yakın bir artış gören gıda fiyatlarında, yeniden değer kazanan Türk lirasının olumlu etkisi market ve pazarlara neredeyse hiç yansımadı.” İfadeleri kullanarak büyük oranda bir ilgi topladı.