Akaryakıt fiyatlarına yeni zam mı geliyor?

Akaryakıt fiyatlarına 2021 yılında 78 kere zam gelmiş bununla birlikte araç sahiplerinin cepleri giderek daha fazla yanmaya başlamıştı. Bazı kaynaklar akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam daha geleceğini dile getirmeye başlaması ile birlikte akaryakıt marketlerde yoğunluk yeniden artış gösteriyor.

Akaryakıt fiyatlarına yeni zam mı geliyor?

Petrol fiyatları tüm dünyada hız kesmeden artış gösteriyor. Petrol fiyatları neden yükseliyor? Sorusuna yanıt olarak son dönemde yaşanan Rusya - Ukrayna gerilimi, Kazakistan'da yaşanan iç karışıklıklar olarak biliniyor. Bunun dışında OPEC+ üyeleri petrol arzını artırmak istemediklerini açıklamasıyla birlikte petrol fiyatlarında artış günbegün artış gösteriyor.

Yurt dışında yaşanan bu gelişmelerle birlikte petrolün dolar bazlı değer kazanması yurt içinde akaryakıt fiyatlarında da artış görülmesine neden oluyor. Petrol fiyatlarında artışın son bir yıl içinde 78 kere olması ise araç sahiplerinin canını bir hayli sıkmaya devam ediyor. 

Petrol fiyatları neredeyse 1 doların üzerinde işlem görmeye devam ettiğinden bu yana bireysel araç kullanımlarındaki azalış gözle görülür seviyede olmaya başladı. Dünyanın en büyük bankalarından birisi geçtiğimiz günlerde hazırladığı petrol beklentisinde, petrol fiyatlarının 100 dolar sınırını aşacağını açıklamasından sonra petrol fiyatları yukarı yönlü hareketine devam etmeyi sürdürdü.

Uluslar arası arenada piyasalarda yaşanan arz sıkıntılarında gidere artan sorunlara, tedarik zinciri sıkıntılarında yaşanan kopmalarda eklenince petrol fiyatlarında artış devam ediyor. 

Türkiye'de sektöre yakınlığı ile bilinen bir kaynak, benzin ve motorin fiyatlarına öncelikli olmak şartıyla daha bir zam daha geleceğini daha sonrasında ise LPG'ye zam geleceğini iddia etti. 

Yapılacak olan zammın 2. ayın başında gerçekleşeceğini iddia eden kaynak, en az 60 en çok 80 kuruşluk bir zammın daha kapıya dayandığını iddia etti. 

Zam gerekçesi olarak gösterilen sebep ise, global piyasada ve Türkiye'ni akaryakıt tedarikçisi benzinin tonunu 813 dolardan 854 dolara yükseltmesi olarak görülüyor. Aynı tedarikçi motorinin tonunu ise 750 dolardan 787 dolara kadar yükseltmiş durumda. Aradaki fark ise araç sahipleri tarafından karşılanmak zorunda kalınıyor. 

Benzin ve motorin fiyatlarının artış göstermesi halinde son bir yıl içerisinde akaryakıt fiyatlarına gelen tam sayısı 80 olmuş olacak.

Etiketler