ABD'de tüketici güveni 10 yılın en düşük düzeyine geriledi

ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, kasımda aylık 4,9 puan azalışla 66,8 değerine inerek 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de tüketici güveni 10 yılın en düşük düzeyine geriledi

Michigan Üniversitesi, ABD'li tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırladığı kasım ayına yönelik tüketici güven endeksi öncü verilerini yayınladı.

Buna göre, tüketici güveni kasım ayında bir önceki aya göre 4,9 puan düşerek 66,8 değerine geriledi.

Piyasa beklentilerinin tersine düşüş kaydeden ve 2011 yılının kasım ayından bu yana en düşük düzeye gerileyen tüketici güven endeksinin, bu dönemde 72,4 değerini alması bekleniyordu. Tüketici güven endeksi ekim ayında ise 71,7 seviyesinde açıklanmıştı.

ABD'lilerin şu anki finansal şartlara ilişkin değerlendirmesini ölçen mevcut ekonomik şartlar endeksi, kasım ayında 4,5 puan azalarak 73,2'ye geriledi. Tüketicilerin uzun vadeli tahminlerini yansıtan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,1 puan azalarak 62,8 düzeyine indi.

Enflasyon beklentileri de önümüzdeki yıl için yüzde 4,8'den yüzde 4,9'a yükselirken, 5 yıllık görünüm yüzde 2,9 düzeyinde seyretti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen baş ekonomist Richard Curtin, tüketici güveninin artan enflasyon sebebiyle kasım ayının başlarında 10 yılın en düşük düzeyine gerilediğini aktardı.

Tüketicilerin enflasyondan kaynaklanan zararı azaltmaya ilişkin etkili politikaların geliştirilmediğini düşünmesinin de bunda etkili olduğunu belirten Curtin, her dört tüketiciden birinin kasımda yaşam standartlarında enflasyon sebebiyle düşüş olduğunu bildirildiğini kaydetti.

Curtin ev, araç ve dayanıklı tüketim mallarındaki fiyat artışlarının bir süredir daha sık rapor edildiğine değinerek, ''Tüketicilerin artan enflasyona tepkileri, geçen aylarda bildirildiği üzere sürpriz olmamalı.'' yorumunu yaptı.

Etiketler