ABD Hazine Bakanı Yellen gözlemlenen yüksek enflasyonun artık ''kalıcı'' kalıcı olduğunu belirtti.

ABD Hazine Bakanı Yellen ABD'de gözlemlenmekte olan yüksek enflasyon oranları ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, enflasyonu tanımlarken kullandıkları ''geçici enflasyon'' tanımındaki ''geçici'' kelimesinin artık kaldırılması gerektiğini açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Yellen gözlemlenen yüksek enflasyonun artık ''kalıcı'' kalıcı olduğunu belirtti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, katılmış olduğu Reuters Next Konferansı'nda güncel ekonomik durumla alakalı açıklamalarda bulundu.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'dan sonra Hazine Bakanı Janet Yellen da ABD'de yaşanmakta olan yüksek enflasyon problemini tanımlamak için kullanılan "geçici enflasyon" öbeğindeki ''geçici'' kavramının artık kaldırılması gerektiğini kaydetti ve bu şekilde Janet da ABD'deki yüksek enflasyon oranlarının ''kalıcı'' olduğunu belirtmiş oldu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yallen yapmış olduğu açıklamada, "Geçici kelimesinin artık kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum ve bu kelimeyi kaldırmaya hazırım. Bunun, uğraşmakta olduğumuz problemin uygun bir tanımlaması olmadığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ücret ve fiyat arasında bulunan dengenin Amerikan ekonomisinin "aşırı ısınıp ısınmadığı'' konusundaki tespitler için gözlemlenmesi gereken kilit göstergeler olduğu konusuna açıklamalarında dikkat çeken Yellen ayrıca, enflasyonun kronikleştiği bir ücret-fiyat sarmalının gelişmesini istemediklerini ve bunu önlemenin de FED'in görevi olduğunu yine sözlerine ekledi.

Yellen, halihazırda tüketici fiyatları ile istihdam maliyetlerinde daha fazla artışa neden olarak enflasyonu artıran bu tür ücret artışları döngüsünün belirtilerini görmediğini ifade etti.

Yellen yapmış olduğu açıklamalarda ayrıca Çin'den ithal edilmekte olan ürünlere yönelik bir takım vergilendirmelerin indirilmesinin de fiyat baskılarını azaltabileceğine dikkat çekti.

Yellen, bir önceki ABD Başkanı Donald Trump döneminde uygulanmaya başlayan bazı vergilendirmelerin reel bir stratejik sebebe dayanmadığını ve ekonomik olarak sorun yarattığını sözlerine ekleyerek, "Tarifelerin ABD'de daha yüksek fiyatlara katkıda bulunduğunu düşünüyorum." ifadelerinde bulundu.

FED Başkanı Jerome Powell, 30 Kasım Salı günü düzenlenen ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde katılmış olduğu konferansta, enflasyonun "geçici" olduğu değerlendirmesinin bir kenara bırakılmasının zamanı geldiği konusundaki görüşlerini dile getirmişti. Gelecekte yüksek enflasyon oranlarının görülmesi riskinin arttığı konusuna açıklamalarında dikkatleri çeken FED Başkanı Powell, Aralık ayında yapılacak olan FED toplantısında tahvil alımlarının azaltılmasının hızlandırılması konusunu tartışacaklarını da yine açıklamalarına eklemişti.

ABD'de enflasyon ekimde yıllık bazda yüzde 6,2 ile 31 yılın en yüksek artışını göstermişti.

Etiketler