ABD Enflasyon rakamları sonrası altın sert çakıldı

ABD tarafından açıklanan enflasyon rakamları sonrası tüm piyasa yerle bir oldu.

ABD Enflasyon rakamları sonrası altın sert çakıldı

Amerika Birleşik Devletlerinde enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından piyasa yerle bir oldu. Açıklanan enflasyon beklentiyi karşılamadığı için altın ve kripto paralar resmen çakıldı. Peki, bu düşüşün sebebi ne oldu?

Altın 1000 TL’nin altında işlem görüyor

Altın fiyatları

Amerika Birleşik Devletleri tarafından açıklanan enflasyon verileri sonrası altın fiyatları sert çakıldı. Güne 1015 TL seviyesinde başlayan altın fiyatları, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 20 TL değer kaybederek 997 TL seviyesine düştü. Ons altın fiyatı ise güne 1715 dolar ile başlamıştı. O da sert düşüş göstererek 1700 doların altına kadar düştü. Enflasyon rakamlarının beklentiyi karşılamaması tüm piyasayı alt üst etti.

Kripto para saniyeler içinde düştü

Enflasyon rakamları açıklanmadan önce 22 bin 700 dolar civarında işlem gören Bitcoin rakamlar açıklandıktan sonra 21 bin 409 dolara kadar düştü. Ethereum de %8’e yakın düşüş göstererek 1615 dolardan işlem görmeye başladı.

Düşüşün en büyük sebebi olarak ise Amerika Birleşik Devletleri tarafından açıklanan enflasyon rakamları düşünülüyor. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamları 8.1 gelmesi beklenirken 8.3 olarak açıklanması piyasayı yerle bir etti. Gıda ve enerji harici enflasyon aylık bazda %0.6 oranında artış gösterdi aslında uzmanlar tarafından beklenen artış oranı %0.3’dü. Bu beklentiler karşılanmayınca piyasa karıştı.