Kira öder gibi ev sahibi olun! Sosyal konut projesi başvuruları yarın başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan gelmiş geçmiş en büyük sosyal konut projesine ilişkin detayları açıkladı. Açıklananlara göre 2+1 konutların ücreti 698 bin TL. Aylık taksiti ise 2 bin 280 TL olacak. 3+1 evler ise 850 bin liradan satılırken, aylık ödemesi 3 bin 187 lira olacak.

Kira öder gibi ev sahibi olun! Sosyal konut projesi başvuruları yarın başlıyor

Yükselen kira fiyatlarının üzerine vatandaşların ev alma hayalleri son zamanlarda hayal olmuş durumdaydı. Bunun üzerine dar gelirli ve yoksul aileleri konut sahibi yapmak için düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla beraber sosyal konut projesinde çalışmalar başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tamamlanan sosyal konut projesine dair son açıklamaları ve detayları Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal konut projesi kapsamında İstanbul'da 50 bin konut yapılacağını belirtti. Ardından Ankara'da 18 bin, İzmir'de ise 12 bin 500 kadar inşa edilecek.

Kira öder gibi ev sahibi olun! Sosyal konut projesi başvuruları yarın başlıyor - Resim : 1

Sosyal konut projesinin ayrıntıları

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı olarak yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

'Bilindiği gibi 2019 yılında önce 50 bin adetlik ardından 100 bin adetlik iki sosyal konut projesi başlatmıştık. Ülkemizin her yerinde, yüz binlerce yeni sosyal konutun, konut arsasının ve iş yerinin inşa sürecini başlatıyoruz. Başvuruları yarın itibarıyla başlayacak ve ekim sonuna kadar sürecek sosyal konut projesinin ilk temelini yılbaşında atıyoruz. Amacımız, ilk etap konutlarını azami 2 yıl içinde bitirip hak sahibi vatandaşlarımıza teslim etmektir. Hedefimiz 81 il ve tüm ilçelerimizde 2023-28 arasında 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır.

Sosyal konut sayısını 2 milyona, oturan sayısını 10 milyonun üzerine çıkarmış olacağız. Projemizin ismini 'ilk evim', 'ilk iş yerim' olarak belirledik. Bu kampanya, sayısı ve kalitesi bakımından dünyadaki en büyük konut yatırımını ifade etmektedir. Çarpan etkisiyle 2 trilyon TL'den fazla ekonomik hareketliliğe yol açacak bir projeyi paylaşıyoruz. Böylesine bir yatırım, ülkenin tamamında ev ve kira fiyatlarını düşürecek, vatandaşlarımızın konuta erişimini de kolaylaştıracaktır.'

Kira öder gibi ev sahibi olun! Sosyal konut projesi başvuruları yarın başlıyor - Resim : 2

Konut fiyatları ve aylık ödenecek taksitler belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dar gelirli vatandaşları aylık ödemelerde ve konut fiyatlarında zorlamayacağını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

Vatandaşlarımız toplam 608 bin lira fiyata sahip, 2 artı 1 konutlarımıza aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle, 240 ay vadeyle sahip olabilecekler. Toplam 850 bin liralık 3 artı 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecektir. İş yerlerini 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle, 120 ay vade ile emekçilerimize, genç girişimcilerimize sunacağız.

Arsalarda ilk gruptakilerin 350 ila 500 metrekare müstakil, ikinci gruptaki arsalar hisseli parsellerden oluşacak.  350 ila 500 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil parsel şeklindeki arsalar, 192 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve 1.604 liradan başlayan taksitlerin 10 yıl vadeyle, faizsiz şekilde ödeneceği bir yöntemle vatandaşlarımıza satılacak.

İkinci grubu oluşturan hisseli parsellerin ödemesi ise 937 liradan başlayan taksitlerle 10 yıl vadeyle ve faizsiz şekilde yapılabilecektir.

İş yerlerini 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle, 120 ay vade ile emekçilerimize, genç girişimcilerimize sunacağız. Bu kampanyamıza İstanbul'da hane geliri 18 bin liranın, diğer illerde 16 bin liranın altında olan her vatandaşımız başvurabilecektir. 500 bin konut, 250 bin arsa ve 50 bin iş yeri bittiğinde, 3 milyon 750 bin insanımızı daha güvenli yaşam alanına kavuşturmuş olacağız.

Emekli ve gençlere kontenjan oluşturuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında emekli ve gençlere yönelik kontenjanlara değindi. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

'Şehit yakını ve gazilere 12 bin 500 konut, engelli vatandaşlarımıza 12 bin 500 konut, emekli vatandaşlarımıza 50 bin konut kontenjan ayırıyoruz.18-30 yaş arası gençler için de kontenjan oluşturduk, 50 bin konutu yarınlarımızın teminatı gençlerimize tahsis ettik.'