ABD borsalarında enflasyon verileri hisseleri sıçrattı

ABD borsalarında enflasyon verileriyle birlikte borsada sert bir yükseliş kaydedildi. Hisselerin keskin bir şekilde artış gösterdiği ABD’de enflasyon ise gerileme kaydetti.

ABD borsalarında enflasyon verileri hisseleri sıçrattı

Enflasyondaki yükselişin sınırlı olduğu görülürken ilerleyen dönemde de enflasyonun geriye dönmesi beklentileri artış gösterdi. Borsalarda meydana gelen ani yükselişle birlikte ABD’deki borsalar güne artışla devam ediyor.


Dow Jones borsası 400 puan birden artış göstererek hızlı bir şekilde yeşil yaktı. Nasdaq borsasının %2’lik artış yaşaması da enflasyon verilerinin olumlu olduğuna işaret ediyor. Yatırımcıların haftalardır beklediği haber bugün geldi. ABD’de açıklanan resmi enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon %8,5 ile beklentilerin de altında açıklandı. Bu veriler ise borsaya olumlu yansıdı.

FED’in kararını büyük ölçüde etkileyecek

FED’in Eylül ayında açıklayacağı faiz kararı ile ilgili önemli bir veri haline gelen enflasyon bu alanda faiz artışının sınırlı ölçüde yapılacağını gösteriyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde FED tarafından yapılan açıklamada enflasyon ve istihdam verilerinin büyük bir önem arz ettiği açıklandı. İki verinin de olumlu gelmesiyle Eylül’de yaşanacak bir faiz artışının düşük seviyelerde olması bekleniyor.

FED


FED’in kararını büyük ölçüde etkileyecek olan enflasyon verisi beklentilerin de altında geldi. Böylelikle aylarca süren tırmanışın ardından ilk kez piyasalarda olumlu etki yaratan bir veri açıklandı. Bu durum yalnızca ABD borsalarına ilişkin değil dünya genelindeki borsalar açısından da olumlu haber olarak değerlendirildi.

Piyasalardaki son durum

Enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte piyasalarda ani hareketler görüldü. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizlerinde 10 baz puanlık düşüş meydana geldi. Euro ise dolar karşısında değer kazanarak 1,03 düzeylerine kadar tırmandı. Açıklanan enflasyon verilerinin ardından Türkiye piyasalarında da hareketler yaşandı. Dolar Türk Lirası kurunda 17,94 seviyelerinden işlem gerçekleşti.


Gram altın fiyatının 1040 TL seviyelerinde alıcı bulduğu belirtilirken bu verilerin ilerleyen dönemde de piyasalara etki etmesi bekleniyor. Covid-19 krizinin ardından artışa geçen enflasyon verilerinin bu dönemde duraklamaya girebileceği tahmin ediliyor. Bu durum hem borsalara sağlanacak sıcak para akışıyla hem de hisse senetlerindeki yükselişlerle daha da netleşir hale geldi.

Etiketler