Gümüş dibe vurdu mu?

Gümüş, en kıymetli metaller içinde olup 2022 yılında en vasat başarı gösteren emtia iken HSBC analistleri gümüşün dibe vurduğunu ve güvercin bir Fed ile beraber mühim bir ralli gerçekleşebileceğini düşünüyorlar.

Gümüş dibe vurdu mu?

Gümüş en kıymetli metaller arasında yer alıp 2022 yılı içerisinde vasat bir başarı sergileyen emtia olurken fiyatların mütevazi bir toparlanma gösterecek kadar düşmüş olma ihtimali tahmin ediliyor.

HSBC Değerli Metal Başanalisti James Steel bilgi notunda 'Gümüş güçlenen dolar, artan faiz oranları ve yavaşlayan büyümenin etkisiyle yaklaşık yüzde 11 değer kaybetti. Ancak yılın ikinci döneminde parakende ve mücevher talebi güçlü görünüyor, elektronik ve fotovoltaik sektörleri de endüstriyel tüketimi desekliyor' yorumunda bulundu.

Steel, gümüşün olması gerekenden fazla değer yitirdiğini düşündüğünü belirtti. Hindistan ve Çin'de düşük fiyatların mühim tüketicilerde talebi etkileyeceğini belirterek gümüşün endüstriyel talebinin kuvvetli bir şekilde destekleneceğini ve endüstriyel dinginliğin tesiri olmayacağını ifade etti.

Gümüş rallisinde engeller mevcut

Dünyanın parasal sıkışması ve ekonomik yavaşlamanın ilerlemesiyle gümüş rallisinin önüne engeller geçmekte. HSBC gümüş ile ilgili görüşlerini pozitif tutarken kıymetli metalin, altın ve bakır yolunda olması varsayımları ise aşağı yönlü güncellemeye gitti.

2022 ortalama gümüş fiyatı için bankalar varsayımlarını 22,25 dolar ve 2023 için 23,50 dolar olarak yeniledi. Diğer yandan ise 2023 yılının başlarında UBS Group AG gümüşün 19 dolara kadar çekileceği bekleniyor.

Gümüş, altını yakından izleyecek ve Fed'in intizamlı bir güvercin politika olarak dönmesi, büyümeye katkı sağlayacak kadar yaygın bir parasal destek sağladığı zaman her iki metalide satın almayı düşünmeli diyerek sözlerine devam eden UBS Group Emtia ve Döviz Direktörü 'altında toparlanma dönemine girildiği zaman gümüşün performansını altını geride bırakacağına inanıyoruz' diyerek noktaladı.

Etiketler