Aave nedir: Nasıl çalışır, nasıl kullanılır?

Aave nedir: Nasıl çalışır, nasıl kullanılır?

Aave nedir: Nasıl çalışır, nasıl kullanılır?

AAVE NEDİR?

Aave, kullanıcıların sabit coinlerden altcoinlere kadar farklı pek çok dijital varlığı borç alabildiği ve verebildiği Ethereum tabanlı bir para piyasasıdır. Aave sözleşmesinün yönetişimi, AAVE sahiplerinin elindedir.
Altta yatan Aave sözleşmesinü anlamadan AAVE tokenın ne olduğunu anlayabilmek zor olabilir.

ETHLend

Aave'nin kökleri 2017 yılına dayanır. Stani Kulechov ve geliştiricilerden oluşan bir ekip, Kasım 2017'de gerçekleşen bir İlk Coin Arzı (ICO) ile ETHLend'i kullanıma sunmuştur. Altta yatan fikir, kredi talep ve teklifleri yayınlamalarına imkan tanıyarak kullanıcıların birbirleri arasında kripto para borç alma ve verme işlemleri yapabilmesini mümkün kılmaktır.
ETHLend orijinal bir fikir olsa da platforma ve tokenı LEND'e yönelik rağbet, 2018 ayı sektörünün başlamasıyla beraber düşmüştür. Platformdaki belli başlı sıkıntılar, likiditenin az olması ve kredi talepleri ile arzlarını eşlemedeki zorluktur.
Bu sebeple ETHLend ekibi, 2018 ve 2019 boğa piyasası süresince ürünü revize etmiş ve 2020 senesinin başında Aave'yi kullanıma sunmuştur.

Kulechov bir podcast'te, bu ayı sektörünün ETHLend'in başına gelen en iyi şey olduğunu söylemiştir. Bu sözlerinin sebebi, kendisi ve ekibinin merkeziyetsiz kripto para borç verme kavramını yenilemek için bir fırsat yakalayarak bugün Aave olarak tanıdığımız platformu inşa edebilmesidir.

Aave nasıl çalışır?

Yeni ve iyileştirilmiş Aave, konsept olarak ETHLend'e benzerdir. Her ikisi de Ethereum kullanıcılarının kripto para kredileri almasına veya birikimlerini borç vererek getiri elde etmesine imkan tanır. Fakat bu platformlar en özünde birbirlerinden farklıdır.

Aave, algoritmik bir para piyasasıdır. Diğer bir deyişle, borç veren ve alan kişilerin kişisel olarak eşleştirilmesi yerine krediler bir havuzdan alınır.

Uygulanan faiz oranı, havuzdaki varlıkların "kullanım oranına" bağlıdır. Havuzdaki varlıkların nerdeyse tamamı kullanılıyorsa, likidite sağlayıcıları daha fazla sermaye yatırmaya yönlendirmek için faiz oranları yükselir. Diğer yandan, bir havuzdaki nerdeyse hiçbir varlık kullanılmıyorsa, borç almayı teşvik etmek için düşük faiz oranları uygulanır.

Aave, kullanıcıların yatırdıklarından farklı kripto paralarla kredi almasına da imkan tanır. Örneğin, bir kullanıcı Ethereum (ETH) yatırabilir ve sonrasında düzenli bir gelir elde etmek için Yearn.Finance'e (YFI) yatırmak amacı ile sabit coinlerden çekebilir.

ETHLend'e benzer şekilde burda da tüm kredilerde aşırı teminatlandırma yapılır. Bunun anlamı, Aave aracılığı ile 100 USD değerinde kripto para borç almak istiyorsanız, bu tutardan daha fazlasını yatırmanız gerektiğidir.

Aave'de, kripto paralardaki oynaklıklar sebebiyle bir likidasyon süreci bulunmaktadır. Sunduğunuz teminat, sözleşme tarafından belirlenen teminatlandırma oranının altına düşerse, teminatınız likide edilebilir. Likidasyon yapılması durumunda ekstra bir ücret ödenmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Teminatınızı göndermeden önce Aave'ye fon yatırmanın risklerini anladığınızdan emin olmanız önemlidir.

Etiketler