Blockchain kullanım alanları: Döviz havalesi!

Blockchain kullanım alanları: Döviz havalesi!

Blockchain kullanım alanları: Döviz havalesi!

Döviz havalesi kısaca, paranın uzak bir lokasyona transfer edilmesi işlemidir ve genelde farklı ülkelerde yaşamakta olan kişiler arasında yapılır. Çoğu zaman göçmen bir çalışanın anavatanına para göndermesi söz konusudur.

Günümüzde döviz havalesi işlemleri, direk olarak yabancı yatırım ve fotoğrafı gelişim desteklerini geçerek, gelişen teknolojiyi teknolojiyi ülkelere en büyük fon akışını oluşturmaktadır. Dünya Bankası Grubu'na göre, döviz havalesi sektörü 2017'de  yüzde 8.8, 2018'de yüzde 9.6’lık oranlarla geride bıraktığımız senelerde ciddi bir büyüme göstermiştir.

STANDART YÖNTEMİN SORUNU!

Dünya Bankası'nın tahminlerine göre çağımızda 200 USD'lik döviz havalesi yapmanın masrafı yaklaşık yüzde 7'dir (dünya ortalaması). Dünya çapında döviz havalelerinin 2018 toplam değerinin 689 milyar USD olduğu dikkate alındığında, yüzde 7'lik oran operasyonel maddi giderler için ödenen yaklaşık 48 milyar USD manasına gelir.

Yüksek işlem maddi giderlerına ilave olarak çoğu döviz havalesi çözümü üçüncü parti hizmetlere ve finansal kurumlara dayanır. Birçok aracıya ihtiyaç duyulması mevcut sistemi önemli ölçüde verimsiz şekle getirir. Bunun nedeni sadece bu hizmetlerin pahalı olması değil hemde transferin günler hatta haftalar sürmesidir.

Bu bağlamda blockchain teknolojisi, döviz havalesi piyasasına daha verimli ve kolay uygulanabilir bir alternatif sunabilir.


SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ BLOCKCHAİN'DE Mİ?


Blockchain döviz havalesi şirketlerinin belli başlı amacı lüzumsuz aracıları ortadan kaldırarak tüm süreci daha basit hale getirmektir. Sorunsuz ve nerdeyse anında ödeme çözümleri yaratmak amaçlanır. Geleneksel hizmetlerin tam tersine bir blockchain ağı, çoğunlukla birkaç farklı aracıdan geçen ve pek çok manuel eylem gerektiren yavaş işlem onaylamaları sürecine dayanmak mecburiyetinde değildir.

Blockchain sistemleri bunun yerine dağıtılmış bilgisayar ağlarına dayanan dünya genelinde bir finansal işlem kapasitesine sahiptir. Bu da, işlemlerin doğrulanması ve onaylanması için çok sayıda bilgisayarın sürece dahil olduğu ve bu sürecin merkeziyetsiz ve güvenli bir biçimde yapılabileceği manasına gelir. Geleneksel bankacılık sistemlerine kıyasla blockchain teknolojisi çok daha düşük maddi giderlera daha hızlı ve daha güvenli ödeme çözümleri sunabilir.

Diğer bir deyişle blockchain teknolojisi, döviz havalesi piyasasının karşı karşıya kaldığı yüksek işlem maddi giderlerı ve uzun işlem süreleri gibi önemli problemlerin bir bölümü için çözüm sunabilir. Sadece aracıların sayısının azaltılması sayesinde bile operasyonel maddi giderler önemli ölçüde düşebilir.

Etiketler