Blockchain kullanım alanları: Oyun!

Blockchain ekosistemi hızla büyüyerek her gün gitgide daha fazla insanı etkilemeye başlıyor. Bu teknoloji çoğunlukla kripto para ağlarında kullanılsa da aslında birçok farklı sektör için inovatif çözümlerin yaratılmasına olanak sunuyor.

Blockchain kullanım alanları: Oyun!

Günümüzde oyun sektörü

Şu anda online oyunların büyük bir kısmı merkezi modelleri kullanıyor. Bu da ilgili tüm verinin bütünüyle oyun yöneticileri tarafından kontrol edilen bir sunucuda saklandığı manasına geliyor.

Genellikle veri, hesap bilgilerinden ve sunucu geçmişinden oluşur. Bu geçmişte tüm etkinlikler ve oyuncular tarafından toplanan oyun içi varlıkların (koleksiyonluklar, itemlar ve sanal para gibi) tamamı kaydedilir ve saklanır.

Veri tabanının sahibi tek bir firma olduğu için oyuncular hesaplarının ve itemlarının gerçek sahibi olmaz. Ayrıca merkezi sunucular pek çok sınırlamaya ve güvenlik açığına sahip olabilir. Örneğin:

*Teknik sorunlar sebebiyle sunucu arızaları

*Hacker'ların sisteme sızması

*Oyunun kapanması

*Hesapların haksız yere yasaklanması

*Oyun çalışma prensiplerine ve oranlara yönelik şeffaflık olmaması

*Geliştiricilerin ve yöneticilerin oyun ekonomisini manipüle etmesi

*Diğer bir deyişle güç, oyun şirketlerinin ellerindedir. Ama neyse ki blockchain teknolojisi bu problemlerin büyük bölümünü ortadan kaldırabilir veya azaltabilir.

Nasıl çalışır?

Blockchain temelli bir sistem dağıtılmış bir veritabanı olarak, oyun içi geçmiş, dijital itemlar ve tokenlaştırılmış varlıklar gibi her türde dijital veriyi doğrulamak ve güvene almak için kullanmak mümkündür. Ana fikir gücü oyun firmalarından almak ve oyunculara geri vermektir.

Bu şekilde her bir oyuncu hesapları ve dijital varlıkları üstünde tam kontrole ve bu varlıkları herhangi bir zaman alıp satma özgürlüğüne sahip olabilir.

Blockchain oyun dünyasını nasıl etkileyebilir?

GERÇEK MÜLKİYET ANLAYIŞI

Daha önce de belirttiğimiz gibi blockchain temelli oyunlar kullanıcıların oyun içi varlıkları üstünde kalıcı bir mülkiyete ve tam kontrole sahip olmasını mümkün kılar. Her bir varlık genelde ERC-721 tokenları gibi eşsiz, birbiriyle değiştirilemez tokenlarla (non-fungible token-NFT) temsil edilir.
Oyun içi kartlar, skinler, ekipman ve karakterler bu varlıklarının arasında yer alabilir. Fakat varlıkların tamamı türlerinden bağımsız olarak dağıtılmış bir ağ tarafından yönetilen blockchain tokenlarına bağlanabilir.

Merkeziyetsiz pazar yeri

Oyun şirketlerinin drop oranlarını ve oyunlarının ekonomilerini manipüle etme gücü bulunmaktadır. Ayrıca oyun içi itemları kilitleyerek veya bağlayarak, takas edilemez hale getirebilirler.

Bunun tam tersine, blockchain ağlarının üzerine inşa edilmiş oyunlar merkeziyetsiz pazar yerlerine imkan tanır. Bu da oyuncular arasında güven zorunluluğunu ortadan kaldırırken sansüre karşı direnç de dağlar. Tüm oyuncular oyun içi varlıklarını eşler arası şekilde alabilir, satabilir ve takas edebilir.

Ödemelerin kolaylaşması

Blockchain ve akıllı kontratlar işlem masraflarını düşürme ve finansal işlemleri hızlandırma gücüne sahiptir. Sadece oyuncular arasındaki (eşler arası) değil hemde oyuncularla geliştiriciler arasındaki her türde ödemeyi de kolaylaştırabilirler.

 BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler