TOKİ peşinatları ne zaman ödenecek? TOKİ taksitleri hangi tarihte başlayacak?

TOKİ sosyal konut projesine başvurular devam ediyor. TOKİ başvurusu yapan veya yapmayı düşünen kişiler TOKİ peşinatları ne zaman ödenecek? Diye araştırma yapmaktadır. İşte, detaylar…

TOKİ peşinatları ne zaman ödenecek? TOKİ taksitleri hangi tarihte başlayacak?

TOKİ ödemeleri başvurular başladığı ilk günden itibaren belli oldu. Fakat TOKİ peşinatları ile ilgili araştırmalar hala devam ediyor. Özellikle TOKİ başvurusunu ilk kez yapan ve ilk kez ev sahibi olacak kişiler tarafından TOKİ peşinatları ne zaman ödenecek? Şeklinde araştırma yapılmaktadır. Konuyla ilgili devletten herhangi bir açıklama gelmedi ama daha önce TOKİ’den ev alan kişiler farklı yorumlar ortaya attılar. Peki, TOKİ peşinatları ne zaman ödenecek? TOKİ taksitleri hangi tarihte başlayacak? İşte, detaylar…

TOKİ peşinatları ne zaman ödenecek? 81 ilde yapılacak olan 250 bin konut, 100 bin arsa ve 10 bin iş yerini kapsayan bu projenin detayları belli olmaya başladı. Projenin detayları kapsamında 2022 TOKİ ödeme planı, aylık taksitler ve 2+1 ve 3+1 ev fiyatları belli oldu. Peki ama TOKİ peşinat ödemeleri ne zaman yapılacak? Arsa ve konut peşinatları aynı mı?

TOKİ peşinatları ne zaman ödenecek?

TOKİ ile ilgili ilk açıklama 13 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Özellikle hangi ilde kaç adet TOKİ yapılacağı, aylık taksitleri ve ödeme planları açıklandı. Fakat peşinat ödemeleriyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Ev başvurusu yapan kişiler tarafından TOKİ peşinatları ne zaman ödenecek? Şeklinde araştırmalar hız kazandı. Konuyla ilgili daha önce TOKİ’den ev almış kişiler yorum yaptı. Bu yorumlar arasında:

TOKİ peşinatları ne zaman ödenecek

İlk yorum TOKİ peşinatları gerçekleştirilen kura sonrası çıkarsa eğer evin tesliminin de 2 yıl süreceğini varsayarsak minimum 24 ay sonra peşinat verilebilir.

İkinci yorum inşaat başladığı anda peşinat yatırılır. Şayet hali hazırda kirada oturuyorsanız hem kira ödersiniz hem de istenen peşinatı ödeyebilirsiniz.

Üçüncü yorum ise öncelikle 500 TL başvuru ödemesi yapıyorsunuz. Daha sonra kurada diyelim ki 2+1 ev çıktı. 2+1 evin fiyatı 650 bin TL ise en az iki yıl sonra 65.000 TL yani %10’unu önden yatırabilirsiniz. Daha sonra kalan borçlar da taksite bölünebilir.

Dördüncü yorum TOKİ inşaatı yılbaşından sonra başlar ve yapılan sözleşmeden sonra projenin %30’luk kısmı bittiğinde peşinat alınır. Yani Ocak ayında bir proje başlarsa 3 ay sonunda bu projenin %30’u tamamlanırsa peşinat alınarak taksitler başlayabilir.

Bu yorumlar için ne doğru ne de yanlış demek doğru olmayacaktır. Konuyla ilgili detaylı bilgi geldiği takdirde siz değerli okurlarımıza bilgi vermeye devam edeceğiz.

TOKİ taksitleri hangi tarihte başlayacak?

TOKİ başvurularının alınmasının ardından vatandaş tarafından ödemelerin yapılacağı tarih araştırılmaya başlandı. Türkiye genelinde gerçekleştirilecek olan 250 bin tane konut, 100 bin arsa ve 10 bin iş yeri satışı yapılacak. Ev satışları için aylık taksit miktarları zaten belli oldu. 2+1 evler için taksit miktarı 2280 TL olurken, 3+1 evler için 3187 TL aylık taksit ödemesi yapılmaktadır. TOKİ peşinatları olarak da 3+1 evler için 85 bin TL, 2+1 evler için 60 bin TL olarak belirlenmiştir.

TOKİ taksit ödeme tarihi belirlenen tarihlerde peşinat bedeli ödendikten sonra maksimum 1 yıl sonra başlar. Peşinat tutarı yatırıldıktan sonra taksit ödemeleri taksitler aylık veya yıllık olarak eşit taksitler şeklinde ödenebilir.

TOKİ taksitleri ne zaman başlayacak

TOKİ arsa peşinatları ne zaman verilecek?

TOKİ arsa satışları için verilen detaylar evler için verilen detaylardan daha çok. Bundan ötürü de TOKİ arsa satış peşinatları ile ilgili detaylar belli oldu. TOKİ arsa peşinatları ne zaman verilecek? Sorusu da yanıt bulmuş oldu. TOKİ tarafından yapılan açıklamada:

"Arsa tahsisi yapıldıktan sonra, 1/10 arsa tahsis bedeli peşinatının ödenmesi, noter taahhütnamesi imzalanarak arsa tahsis bedeli geriye kalan 9 taksitin 9 yılda 9 eşit taksitle ödenmek üzere Toplu Konut İdaresini izafeten Ziraat Bankası A.Ş. ile borçlanma sözleşmesi imzalanmasını müteakiben arsa tahsisi kesinleşmiş olur.

Taksit ödeme tarihi; peşinat bedeli ödendikten sonra, sözleşme imza tarihinden itibaren 1 yıl sonraki tarihtir. Tahsis sahibi peşinat tutarı yatırıldıktan 1 yıl sonra başlamak üzere, taksitler aylık yada yıllık eşit taksitler halinde ödenebilir. Ancak sözleşme aşamasında aylık yada yıllık sözleşme tiplerinden sadece biri tercih edilecektir" denildi.