1 ton demir fiyatı ne kadar? Demir fiyatı 2023 yılında yükselecek mi?

Demir cevheri, pandemi etkisinin Çin üzerinde oluşturduğu yeni etkilerle birlikte ekonomik toparlanmanın engellenebilme ihtimalinden dolayı satış dalgasına tutuldu. Son 10 ayın en düşük seviyesine çekildi.

1 ton demir fiyatı ne kadar? Demir fiyatı 2023 yılında yükselecek mi?

Tüm dünyada çelik üreticilerinin ham madde olarak kullandığı demir, geçtiğimiz günkü işlem seansını son 10 ayın en düşük seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz gün yüzde 5,1 değer kaybeden demir cevheri, 2 Eylül Cuma günü ton başına 94 doların altına gerilemiş durumda.

Demir cevheri geride bıraktığımız haftanın tamamı ele alındığında ortalama olarak yüzde 12 değer kaybına uğradığı analistler tarafından belirtilmiş durumda. Temmuz ayından itibaren ise ilk defa bir günde bu kadar değer kaybetti. 

Çelik piyasasında taban fiyat 

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, Chengdu mega kentinde pandeminin yeniden hareketlenmesi ile birlikte tam kapanma yaşandığını fakat Eylül-Ekim aylarının Çin'de en yoğun inşaat sezonu olduğu dile getirildi. Bu duraksamalar demir piyasasını ve doğrudan çelik piyasasını etkilemiş durumda. Düşüşü dengelemek için piyasa gözlemcilerinin ise şöyle bir fikri var: Özellikle ülkenin inşaatçılarının 2008 mali krizinden bu yana en kötü ilk yarı yıl kazançlarını açıkladıktan sonra, emlak sektörünü neredeyse bir yıl süren kargaşadan çıkaracağını ve çelik fiyatlarına taban getireceği.

1 ton demir ne kadar?

İllere göre fiyat farklılığı gösteren demir cevherinin fiyatı tüm dünyada değer kaybetmesine karşılık Türkiye'de değer kazanmaya devam etmekte.

Demir ne kadar

Türkiye'de, geçtiğimiz gün kapanışla birlikte 1 ton demir fiyatı, 15 bin 299 lira 54 kuruşa yükseliş göstermiş durumda. Global ekonomilerde değer kaybı yaşamasına karşılık Türkiye'de değer kazanmasının sebebi enflasyon ve döviz kurundaki yükselişten kaynaklı. 

1 ton demirin satış fiyatı şehirlere göre farklılık göstermekte. İllere göre demir fiyatları ise şöyle sıralanıyor;

ankara demir piyasası

Günlük fiyat değişimlerini görebileceğiniz bu tabloda görüldüğü üzere Ankara'daki demir fiyatı her geçen gün artış gösteriyor. 24 Ağustos 2022'de 13.900 TL'ye alınan bir ton demir, geçtiğimiz gün seans kapanışında 15.500 TL'ye satıldı. 

İstanbul demir fiyatları

İstanbul'da da demir fiyatlarında hızlı bir yükseliş söz konusu. 22 Ağustos 2022'de 14 bin liraya satın alınabilen 1 ton demir. Geçtiğimiz gün seans sonunda 15 bin 650 liraya satış işlemlerini tamamlamış durumda. 

İstanbul demir grafiği

İstanbul'da işleme konu olan Demir'in fiyat grafiği görüldüğü üzere kısa vadede yükseliş trendinde gitse bile son 2  işlem gününde benzer fiyatlarda haftayı tamamlamış durumda.

Etiketler