Dolarda yaşanan talep artışı emtia fiyatlarına nasıl yansıdı?

FED'in tutanaklarında agresif faiz artışının devam edeceği sinyalleri dolar kurundaki talebin yükselmesiyle, emtia piyasaları gerileme gösterdi.

Dolarda yaşanan talep artışı emtia fiyatlarına nasıl yansıdı?

ABD tarafından gelen enflasyon verileri beklentinin altında gelmesiyle, emtia fiyatları dolar karşısında değer kazandı. Geçen hafta FED tarafından açıklanan tutanaklarda enflasyonu düşürmek için faiz artışının devam edeceği mesajının ardından, hafta değer kayıplarıyla kapandı.

FED'in eylülde gerçekleştireceği toplantıda yüzde 55 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 45 ihtimalle 75 baz puan faiz artırımına gideceği öngörülüyor.

Konut başlangıçları ABD'de temmuz ayında yüzde 9,6 seviyesinde değer kaybetti ve 1 milyon 446 bin seviyesine geriledi. Geçen sene şubat ayından itibaren en düşük seviyeye ulaştı. Bununla beraber inşaat izinleri de temmuzda aylık bazda yüzde 1,3 oranında azaldı ve 1 milyon 674 bine geriledi.

Konut kredisi oranları ve  malzeme fiyatları nedeniyle konut inşaatında düşüşler yaşandı. Söz konusu gerilemenin konut piyasasının yılın üçüncü çeyreğinde daha çok daralacağına yönelik endişeler çoğalıyor. Son zamanlarda ABD'nin resesyona gireceği beklentisi devam ediyor. 

entia

Emtia fiyatları düştü

Tahıl sevkiyatı kapsamında gemilerin yola çıkmasının ardından talep endişelerini azaltırken, tarım emtia fiyatlarında düşüş yaşandı.

Bununla beraber Avrupa bölgesinde yaşanan yüksek sıcaklık ve kuraklığın etkileri solarak pamuk fiyatları 1,2 dolar seviyesine gelerek, son iki ayın en yüksek seviyesini gördü ve  haftayı yüzde 6,7 seviyesinde artışla 1,16 dolardan kapattı.

Yaşanan son gelişmelerle geçen hafta altın yüzde 3,1, platin yüzde 6,9, gümüş yüzde 8,5, paladyum ise yüzde 4,5 değer kaybetti.

Geçtiğimiz hafta bakır fiyatları ise yüzde 0,2 gerileme yaşarken, kurşun yüzde 4,2, çinko yüzde 1,4, alüminyum yüzde 2,1 değer kaybetti. Son olarak nikel de yüzde 3,6 seviyesinde gerileme gösterdi.

petrol

Enerji fiyatları

Geçen hafta karışık bir seyir çizen Brent petrol yüzde 1,9 seviyesinde değer kaybetti. New York Ticaret Borsasında işlem gören doğal gaz yüzde 5,8 seviyesinde değer kazandı.

Global piyasalarda resesyon endişesi petrol talebinin azalacağına yönelik beklentiler, ABD'nin rekor seviyesindeki ham petrol ihracatı, Libya'da üretimin yeniden başlamış olması ve Rusya ile İran'dan devam eden ihracatla birlikte petrol fiyatlarını baskıladı.

Rusya, Avrupa'ya gerçekleştirilen gaz sevkiyatının seviyesini düşürme kararından sonra, doğal gazda artan arz endişeleri fiyatlara baskı uyguladı. 

tahıl sevkiyatı

Tahıl sevkiyatı endişeleri azaltırken, buğday ve mısır fiyatları düştü

Tarım emtiasında genel olarak bir düşüş kaydedilirken, pamuk değer kazandı. 

Tarım sevkiyatı anlaşması altında Ukrayna limanlarından hareket eden tahıl yüklü gemiler sayesinde buğday ve mısır fiyatları düştü.

Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğday yüzde 6,1 seviyesinde değer kaybederken, mısır yüzde 3, soya fasulyesi yüzde 3,3, pirinç ise yüzde 0,4 değer kaybetti.

Genel düşüşün dışında kapan pamuk ise 6,7 değer kazandı ve kahve yüzde 4, şeker yüzde 3,1 ve kakao yüzde 0,9 seviyesinde düşüş sergiledi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler